Хто здав Крим. У суді про держзраду Януковича свідчили екс-глава МОУ Тенюх і Наливайченко

 

У лютому 2014 року начальник Генерального штабу ЗСУ часів Віктора Януковича Юрій Ільїн скасував приведення ВМС у Криму в повну бойову готовність та почав співпрацювати з Росією.

Як повідомляє «Українська правда», таку заяву зробив екс-командувач ВМС України, колишній в.о. міністра оборони Ігор Тенюх на допиті в Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду Януковича 7 лютого.

За словами Тенюха, армія була приведена в повну бойову готовність його наказом тільки 27 лютого 2014 року, коли він очолив Міністерство оборони. Тоді ж він дізнався, що вранці 20 лютого ВМС у Криму було приведено в повну бойову готовність, а вже ввечері Ільїн (тодішній начальник Генштабу) скасував цей наказ.

Тенюх, крім того, заявив, що йому відомі факти того, як Ільїн схиляв українських військових до держзради.

“Ільїн тоді тричі схиляв до зради начальника Академії Військово-морських сил Гончаренка, щоб він перейшов на бік Росії. Це офіційно. Після десятих чисел. Я відповідаю за свої слова”, – сказав свідок.

Колишній очільник Міноборони вказав, що процес “здачі Криму” Росії почався з 2010 року, з приходом Віктора Януковича до влади, коли почалася кадрова зачистка, скорочення чисельності флоту, розформування військових комісарітів та укомплектування ВМС контрактниками-мешканцями Криму.

Ігор Тенюх також розповів, що в 2010 році його звільнили з посади командувача ВМС безпідставно та без жодних пояснень.

“Мені міністр оборони Єжель по телефону єдине, що сказав “Ти не будеш командувачем”. А за даними моїх джерел їм тоді прийшла вказівка з Кремля “убрать етого бандеровца”, – зазначив Тенюх.

У 2014 році з 12 тисяч українських військових у Криму 10 тисяч перейшли на бік ворога, сказав Тенюх.

Він стверджує, що в Криму були військові, які були готові захистити Крим від російських військових.

Окрім того, Тенюх розповів, що на засіданні РНБО він виступив з ініціативою провести повномасштабну військову операцію, запропонував «йти на прорив». Однак ця його ініціатива не зустріла підтримки, зокрема проти виступила Юлія Тимошенко, яка сказала, що військова операція призведе до повномасштабної війни.

В результаті було прийнято, за словами Тенюха, компромісне рішення: війська приводяться у повну бойову готовність, але лише в межах військових частин. Також не було дозволено використання бойової авіації.

Ігор Тенюх заявив, що він був не згодним з таким станом речей і згодом подав у відставку.

Також він додав, що будучи міністром оборони, він видав наказ стріляти на ураження в тих, хто чинитиме спроби захоплювати військові частини та об’єкти в Криму. Однак з різних причин цей наказ не був виконаний.

Остаточне рішення про виведення військ з Криму в 2014 році було прийнято за ініціативою тодішніх голови АП Сергія Пашинського і голови Нацгвардії Степана Полторака, заявив Ігор Тенюх.

Після допиту Тенюха засідання Оболонського райсуду завершилося.

Завтра планується допитати наступних свідків – колишнього командувача ВМС України Сергія Гайдука, колишнього начальника Генштабу Володимира Заману, та колишнього першого заступника Держприкордонслужби Петра Шишоліна.

Раніше на засіданні суду 7 лютого колишній колишній голова СБУ Валентин Наливайченко розповів, що агресія Росії щодо України в Криму здійснювалася кількома групами осіб – на півострів відправили флот, збройні сили агресора та ФСБ РФ. Ще однією складовою стали сепаратистські, антиукраїнські організації (так звані “казаки” й інші).

Він розповів, що в лютому 2014-го як народний депутат разом із тоді вже призначеним міністром внутрішніх справ (Арсеном Аваковим) літав у Крим і вже бачив там російську військову техніку, яка вийшла на вулиці і дороги.

“Я підтверджую, що ми тоді, я в складі групи з міністром внутрішніх справ, побували і перевірили державну резиденцію поблизу Ялти, де ймовірно міг перебувати, якби залишився на виконання обов’язків, Янукович, його там не було. Підтверджую також, що на той час на території АР Крим вже була повномасштабно розпочато російська окупація. Уже на той час і керівник СБУ, який втік з Києва, так само знаходився на території Криму, Якименко, як і його перший заступник, керівник антитерористичного центру, теж втік до російські військові бази. Більш того, вони виступили колабораціоністами, пособниками російської агресії на території АР Крим.
Показання, доказова база і оперативно-розшукові матеріали в кількох томах задокументовано за моїм підписом і передані в ГПУ в рамках відповідних виробництв, і сьогодні в разі необхідності розсекречені копії я готовий озвучувати і робити гласними”, – сказав Наливайченко, якого цитує канал “112”.

Як відомо, 19 лютого, за декілька днів до своєї втечі, колишній президент України Віктор Янукович звільнив Юрія Ільїна з посади командувача ВМС України та призначив його начальником Генштабу ЗСУ. Вже 28 лютого Ільїна було звільнено указом в.о. президента України Олексанра Турчинова. Після анексії Криму Росією колишній очільник Генштабу залишився у Криму.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна