Черненко про вибори в Грузії: Це не Саакашвілі програв – це Росія виграла

 

Олександр Черненко
народний депутат від БПП, колишній голова Комітету виборців України, міжнародний спостерігач на виборах у Грузії

(FB)

За підсумками виборів в Грузії, коротко:

– “Грузинська мрія” має всі шанси одноосібно сформувати більшість в парламенті.

– Противники цієї партії, як в Грузії, так і за її межами, стали заручниками завищених очікувань, які не в останню чергу були спровоковані обнадійливою соціологією. Розчаровані в “Грузинській мрії” виборці до останнього моменту вагалися у своєму виборі, але, зрештою, не побачили достойної альтернативи і знову проголосували за діючу владу.

– Для тих, хто сьогодні (особливо в Україні) зловтішається фіаско партії Саакішвілі, хочу повідомити, що приводів для радості мало. Це не Саакашвілі програв, це Росія виграла.

– Через два роки в Грузії відбудуться президентські вибори, до яких опозиція прийде не в найкращій формі. Навіть в набагато гіршій, ніж була ще вчора. Ситуація складна, але не безнадійна. Зробити висновки, перегрупуватися, запропонувати нову якість політики, не спекулювати на темі “як добре було при Міші”, творити нові смисли. Запит на таке є.

– Радикальний “Альянс патріотів Грузії” балансує на межі 5%, але поки не дотягує. Це антиєвропейська, антинатовська, антитурецька і, буцімто, антиросійська партія – класична кремлівська консерва. В парламенті вона погоди не зробить, але у них на язику буде те, що в “Грузинської мрії” буде в голові.

– Утім надмірно драматизувати ситуацію також не варто. Більшість реформ, започаткованих Саакашвілі, вже мають незворотній ефект. Демократичний і прозорий виборчий процес – зайве тому підтвердження. Однак, звільнення політичних в’язнів не відбудеться.

– Збережеться і проєвропейський зовнішній вектор. Однак різких антиросійських рухів не слід очікувати. Простий приклад – останні “вибори” в російську думу відбулися також на окупованих територіях Південної Осетії та Абхазії. Однак офіційний Тібілісі так і не спромігся визнати назаконними вибори в Криму, на відміну від багатьох європейських країн. В цьому плані показовою буде позиція делегації поки-що дійсного грузинського парламенту на осінній сесії ПАРЄ, яка розпочнеться вже з понеділка і де буде розглядатися можливість повернення російської делегації.

Ну і останнє. Нам своє робить!

Читайте також:
У Грузії “Мрія” набирає майже 50%.
До парламенту проходить також проросійський альянс зі “скрепами”

Черновецький пролетів на виборах у Грузії

Чим важливі для України вибори в Грузії

Як депутат Черненко спостерігав за виборами у високотехнологічній Японії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна