Вибори в Грузії виграла партія влади. Саакашвілі залишається в Україні

 

На парламентських виборах у Грузії в частині партійних списків перемагає правляча партія “Грузинська мрія” олігарха Бідзіни Іванішвілі. Це випливає з даних екзит-полів, оприлюднених після закриття виборчих дільниць.

“Обидва екзит-поли фіксують перемогу “Грузинської мрії”, але розбіжності суттєві”, – повідомив у “Фейсбуці” народний депутат України Олександр Черненко, який на виборах 8 жовтня в Грузії працює спостерігачем у складі української парламентської делегації в міжнародній місії ГУАМ.

Екзит-пол GFK
(на замовлення телеканалу “Руставі 2”)
Грузинська мрія – 39,9%
Єдиний національний рух – 32,7%
Альянс патріотів – 5,76%

Екзит-пол TNS
(на замовлення телекомпаній “Громадське мовлення Грузії”, GDS, “Маестро”, “Імеді”)
Грузинська мрія – 53,8%
Єдиний національний рух – 19,5%
Альянс патріотів – 5%

При цьому Черненко говорить про відсутність помітних фальсифікацій та відзначає, що екзит-пол TNS близький до Іванішвілі, а канал “Руставі” – до його суперника Михеїла Саакашвілі.

“День виборів в Грузії традиційно спокійний. Певні проблеми ймовірні під час підрахунку голосів. Є незначні і несистемні факти застосування адмінресурсу під час передвиборчої кампанії. Незбалансоване (але плюрастичне) висвітлення кампанії в ЗМІ”, – писав спостерігач в ході голосування.

Як відомо, на виборах у Грузії 8 жовтня майже 3,5 млн. виборців обирали 150 депутатів парламенту.
Вибори пройшли за змішаною системою: 73 депутати обиралися “мажоритаркою” в одномандатних округах , ще 77 – за партійними списками.
При цьому “мажоритарка” двотурова: якщо ніхто 8 жовтня ніхто з кандидатів на окрузі не набере 50%, тоді через два тижні має відбутися другий тур голосування.

Дані екзит-полів щодо мажоритарних кандидатів відсутні, але, як зазначають експерти, в цілому тенденція очевидна.

Читайте більше в матеріалі “Новинарні“:
Чим важливі для України вибори в Грузії

Нагадаємо, напередодні соціологія показувала невелику перевагу “Єдиного національного руху” над “Грузинською мрією”, але майже 30% грузинів не визначалися з вибором до самого дня голосування.

“Грузинська мрія” є більш проросійською партією, яка прийшла до влади в 2011 році після тривалого періоду жорсткого керівництва “ЄНР” реформатора Михеїла Саакашвілі.

“Партія патріотів”, яка теоретично може потрапити в парламент, подолавши бар’єр 5% – більш євроскептична, радикальна і, як вважається, підтримувана з РФ політична сила. Соціологія перед виборами не давала їй 5%.

У попередньому парламенті було дві фракції: “Грузинська мрія” – 85 депутатів, “ЄНР” – 65.

У разі повернення до влади свого “Єдиного національного руху” голова Одеської обласної держадміністрації Михеїл Саакашвілі висловлював намір поїхати до Грузії “відстоювати перемогу” та рекомендував на пост глави МВС Грузії очільницю Національної поліції України Хатію Деканоїдзе.
Нинішня влада Грузії оголосила Саакашвілі в розшук та заочно арештувала.

Читайте також:
Саакашвілі пообіцяв не залишати Україну заради Грузії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна