У Грузії “Мрія” набирає майже 50%. До парламенту проходить також проросійський альянс зі “скрепами”

 

Правляча коаліція “Грузинська мрія – Демократична Грузія” набирає 49,26%, “Єдиний національний рух” (партія Саакашвілі) – 26,46%. Також до парламенту проходить проросійський блок “Альянс патріотів Грузії” із більш як 5%.
Такі дані наводить Центральна виборча комісія Грузії після отримання результатів голосування за партійними списками з 82,55% виборчих дільниць.
Дані щодо мажоритарних кандидатів наразі не оприлюднені.

Варто зазначити, що напередодні виборів 8 жовтня соціологи не бачили в парламенті блок під назвою “Давид Тархан-Моураві, Ірма Інашвілі – Альянс патріотів Грузії. Об’єднана опозиція”.
Цей блок складається з шести партій – “Альянс патріотів Грузії”, “Традиціоналісти”, “Каха Кукава – Вільна Грузія”, “Свобода – Шлях Звіада Гамсахурдії”, “Політичний рух силовиків-ветеранів і патріотів Грузії” та “Нові християнські демократи”.
Об’єднання консервативних правих партій вважається проросійським, виступає з позицій євроскептицизму і збереження грузинських “духовних скріп”, критикуючи як євроатлантичну інтеграцію Грузії, так і європейські морально-ціннісні орієнтири в цілому.

У разі проходження до парламенту АПГ за пропорційною системою має дістатися 5 мандатів, “Єдиному нацруху” – 25, “Грузинській мрії” – 47.

Інші політсили, які не долають 5% бар’єр, на даний момент набирають: “Вільні демократи” – 4,58%, “Демократичний рух – Єдина Грузія” Ніно Бурджанадзе – 3,53%, “Держава для народу” – 3,48%. Лейбористська партія Грузії – 3,12%, Республіканська партія – 1,55%, інші – менше 1%.

Нагадаємо, 8 жовтня громадяни Грузії обирали 150 депутатів парламенту 9-го скликання. У виборах брали участь 25 партій і блоків. 77 депутатів обираються за партійними списками (за пропорційною системою), 73 – в одномандатних виборчих округах (за мажоритарною системою).

Напередодні виборів соціологія показувала невелику перевагу “Єдиного національного руху” над “Грузинською мрією”, але майже 30% грузинів не визначалися з вибором до самого дня голосування.
Тепер політологи кажуть, що майже всі невизначені стали на бік “Мрії”, а також частково “патріотів”.

Читайте також:
Чим важливі для України вибори в Грузії

“Грузинська мрія” олігарха Бідзіни Іванішвілі на тлі “Нацруху” є більш проросійською партією. Вона прийшла до влади в 2011 році після тривалого періоду жорсткого керівництва “ЄНР” реформатора Михеїла Саакашвілі.

У попередньому парламенті було дві фракції: “Грузинська мрія” – 85 депутатів, “ЄНР” – 65.

Нагадаємо, в разі повернення до влади свого “Єдиного національного руху” голова Одеської обласної держадміністрації Михеїл Саакашвілі висловлював намір поїхати до Грузії “відстоювати перемогу” та рекомендував на пост глави МВС Грузії очільницю Національної поліції України Хатію Деканоїдзе.
Нинішня влада Грузії оголосила Саакашвілі в розшук та заочно арештувала.

Читайте також:
Саакашвілі пообіцяв не залишати Україну заради Грузії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна