Прокурорський клінч: влада не в змозі зберегти Шокіна, майдан – привести свого ставленика




Голосування у Верховній Раді щодо відставки Віктора Шокіна з посади генпрокурора відбудеться у вівторок в першій половині дня – про це, вгамовуючи емоції учасників мітингу, сказав з імпровізованої сцени на сходах будинку Спілки письменників заступник голови адміністрації президента Ростислав Павленко.

Сьогодні, 28 березня, громадські активісти та народні депутати – переважно з групи “Єврооптимісти” – зібралися на вулиці Банковій, аби “натиснути” безпосередньо на президента Петра Порошенка як на ключову фігуру, що визначає ім’я особи на посаді генерального прокурора.

Порошенко свідком цього зібрання не став, адже з самого ранку полетів на Донбас. Однак АП, розуміючи значення мітингу за парканом, ігнорувати його не стала.
“Гуманітарний” заступник глави адміністрації Ростислав Павленко “віддувався” за всю Банкову і прийняв звернення учасників акції та громадських організацій, зокрема Адвокатської дорадчої групи, яка пропонує на посаду очільника ГПУ Сергія Горбатюка – керівника слідства у справі злочинів проти Майдану.

Мітинг був із розряду тих, що могли б стати “знаковими”. Принаймні напередодні оргзусилля голови “Демальянсу” Василя Гацька підтримав сам Мустафа Найєм, відомий своєю вирішальною роллю в скликанні Євромайдану в листопаді 2014-го.
Тоді було – “Приходьте на Майдан, вдягайтеся тепло, беріть парасольки, чай, каву і друзів”.
Тепер – “Баста. Ми дуже довго, публічно й відкрито критикували діяльність Генеральної прокуратури (…), робили це з трибуни парламенту, у своїх текстах і при особистій зустрічі. Але нас не чули, маразм міцнів. Тепер ми змушені знову вийти на вулицю, щоб – якщо не чують нас – побачили й почули тих, хто за нами”.

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора (7)

Прийшло близько півтисячі небайдужих. Це більше, ніж на попередніх акціях з приводу колізій у Генпрокуратурі, проте замало, щоб говорити про тиск вулиці по кадровому напрямку ГПУ.

Однак склад учасників та промовців на мітингу 28 березня засвідчує, що ця група, напевно, репрезентує європейські вимоги до влади України в питаннях реформування Генпрокуратури і боротьби з корупцією та має право називатися одним із виразників інтересів громадянського суспільства.

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора (13)

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора (10)

Основні озвучені вимоги: відставка генерального прокурора Віктора Шокіна; публічне, експертне обговорення кандидатури нового генпрокурора та призначення нового незалежного керівника ГПУ; доведення до кінця розслідування справ “діамантових” прокурорів та інших резонансних злочинів; притягнення до відповіді тих, хто переслідує антикорупційних активістів, зокрема з “Центру протидії корупції”.

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін (ліворуч)

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін (ліворуч)

Один з учасників мітингу, народний депутат Сергій Лещенко в коментарі “Новинарні” зазначив, що, очевидно, на вирішення конфлікту навколо Генпрокуратури вплине поїздка президента Порошенка до США, призначена на 30 березня – 2 квітня.

“Він (Порошенко) не зустрічатиметься з Обамою, але матиме зустрічі на рівні віце-президента Байдена та його команди, і ці контакти матимуть велике значення”, – сказав Лещенко.

Згодом Сергій Лещенко повідомив, що генпрокурор Шокін пішов на лікарняний перед днем голосування в Раді щодо задоволення його заяви про відставку.
“Це означає, що в разі спроб звільнення він отримає в руки козир для того, щоб поновитися на посаді через суд. Не вірите? Згадайте, як двічі поновлювався судом [на посаді генпрокурора] Святослав Піскун. Тому ми маємо продовжувати тиск доти, поки Шокін не піде. І доки на його місце не прийде людина, яка буде ненавидіти корупцію та боротися з нею, а не “кришувати” корупціонерів”, – зазначив у соцмережі Лещенко.

У відповідь у ГПУ зазначили, що Віктор Шокін не на лікарняному, а “на службовому виїзді”.

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора (9)

Заступник голови АП Ростислав Павленко

Заступник голови АП Ростислав Павленко

Хай там як, очевидно, що Банкова не має відповіді на запитання, як вийти з “прокурорської кризи”, і намагається відтермінувати вирішення проблеми принаймні на час “після Вашингтона”.

Юрій Луценко заявив про небажання йти на роботу в ГПУ (та він і не має для цього необхідної юридичної освіти). Про відсутність контактів із ним з цього приводу казав і очільник СБУ Василь Грицак.

Тим часом конфлікт у ГПУ набуває гротескних форм. Попри наявність заяви Шокіна про звільнення за власним бажанням, навіть зі щоденних заяв для преси речника ГПУ Владислава Куценка зрозуміло, що Генпрокуратура проводить зустрічі з народними депутатами з приводу кадрової кризи в прокуратурі та прямим текстом сподівається на провал голосування в парламенті з приводу відставки Шокіна.
При цьому в останній тиждень головні “ньюзи” з Генпрокуратури полягають у боротьбі одних прокурорів з іншими. Відставки генерального вимагає його заступник Давид Сакварелідзе – очевидний ставленик Заходу у справі реформи ГПУ. Серед аргументів “легіонера” – задкування ГПУ у справі “діамантових” прокурорів та скорочення слідчих, які займалися цією показовою справою.
Попри те, що в очах західних партнерів ця ситуація де-факто є вітриною боротьби з корупцією в Україні, Генпрокуратура почала війну проти Сакварелідзе та громадських організацій, які його підтримують. Дійшло до того, що Сакварелідзе зібрав мітинг під прокуратурою, протестуючи проти переслідувань його команди, а ГПУ арештувала незаконно отриману квартиру екс-заступника генпрокурора Віталія Каська, який починав протистояння з командою Шокіна, заявляв про “кругову поруку й корупцію” в ГПУ та в лютому подав у відставку.

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора (4)

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора (3)

На мітингу в понеділок народні депутати Сергій Лещенко та Мустафа Найєм висловили сподівання, що 29 березня Верховна Рада таки звільнить Віктора Шокіна з посади генпрокурора.

“Замість того, щоб реагувати на вимоги суспільства, нам продовжують брехати. Провалені справи по Бойку, по санкціях, Клюєву дали утекти, а зараз починається переслідування людей, які займалися «діамантовими прокурорами». Ми бачимо, що у ВР готується “кидок”, коли президент просить відправити Шокіна у відставку, а в самій прокуратурі кажуть, що у ВР голосів немає. Звідки у [прокурора ГПУ Владислава] Куценка така інформація, мене дивує. Він перетворюється на таку прокурорську Вангу”, – заявив Мустафа Найєм, виступаючи на мітингу.

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора - Гацько

Голова “Демальянсу” Василь Гацько наголосив, що боротьбу з корупцією програв передусім президент Петро Порошенко. “Президент втратив моральне право призначати генпрокурора, бо його ставленики покривали корупцію. Тому має бути проведена відкрита дискусія щодо кандидатів”, – заявив Гацько.

При цьому він закликав до небайдужості громадянське суспільство, яке має тиснути й на президента, і на парламент, і на інші державні структури, аби не допускати реваншу старої корумпованої системи.
За словами Гацька, “на Майдані ми завжди перемагаємо, але головна боротьба починається після Майдану”. І в ній, на жаль, виграє стара система. Саме тому (і про це говорили багато промовців) украй важливо не припиняти боротися аж до повної ліквідації корупційної системи, бо саме вона є передумовою перебування на посадах залежних прокурорів, нечесних суддів тощо.

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора - Єгор Соболєв

Представник фракції “Самопомочі”, голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв у своєму виступі був іще радикальнішим, і прямо заявив, що міняти треба не лише систему, Шокіна та Яценюка – потрібно вимагати перевиборів парламенту та президента.

Народний депутат України Дмитро Добродомов у коментарі журналістам зазначив, що учасники акції вимагають не лише звільнення Шокіна, а й проведення прозорого конкурсного відбору на посади в прокуратурі.

“Ми повинні дати чітке, рішуче вираження того, що ми так далі працювати й жити не будемо, відставкою Шокіна. Я впевнений, що вона відбудеться. ,Бо якщо раптом завтра депутати за неї не проголосують, це буде точка неповернення для цього парламенту. Але що далі? Найголовніше – ми вимагаємо прозорого конкурсу. Народні депутати зареєстрували, і я в тому числі є співавтором законопроекту про кваліфікаційні комісії, які б повинні були прозоро провести ту реформу, яку провалив повністю Шокін”, – сказав Добродомов.

Мітинг під адміністрацією президента на Банковій - за незалежного генпрокурора - Дмитро Добродомов

При цьому громадянське суспільство де-факто має свого кандидата на посаду генпрокурора – це вже згаданий начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, відомий як “безсрібник” та сумлінний розслідувач злочинів проти Євромайдану.
Ім’я Горбатюка називалося зі сцени мітингу, його кандидатуру активно підтримують родини Героїв Небесної Сотні та їх адвокати, петиція за його призначення генпрокурором на сайті президента за 19 днів набрала майже 9,5 тисячі голосів.

Утім, не зі сцени, а в коментарі Новинарні нардеп Сергій Лещенко визнав: “Думаю, Порошенко не висуне Горбатюка, бо той не є до нього лояльним. Але наша задача – озвучувати імена людей, які сповідують правильні цінності, незалежність, неупередженість і чесність”.

“Навіть якщо це не допоможе його висунути, то принаймні допоможе захистити від неприємностей. Бо, як показує досвід останніх спроб заслати Горбатюка в Львівську область, це людина, яка заважає багатьом, і нам його треба захищати. В тому числі – публічністю”, – заявив Сергій Лещенко.

Ключове слово – “лояльний”. За цього президента і за цих політичних реалій, які є в українській владі, навряд чи доводиться сподіватись на реалізацію обіцянки Петра Порошенка “посадити трьох друзів”.
Співробітник усіх попередніх генпрокурорів, починаючи з 1998 року, Віктор Шокін – явно не з тих, хто може реалізувати це гасло. Нового генпрокурора, який садив би “друзів Порошенка”, заблокує фракція БПП. Свої побоювання має й “Народний фронт” із його бекграундом, заробленим за два роки на потоках.
Тоді хто?

Учасники мітингу закликали "не наступати на ті самі граблі"

Учасники мітингу закликали “не наступати на ті самі граблі”

Серед кандидатів, які не проти бачити на чолі ГПУ Банкова, – нинішні заступники генпрокурора Юрій Севрук і Юрій Столярчук. Вони ще не озвучені, але одного з них – Столярчука – вже почали розкручувати у ЗМІ, і депутатам від БПП дали “рознарядку” озвучувати його позитивну роль у розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе.
Лояльність – їх очевидна ознака. Однак і опір таким кандидатам помітної частини ВР та активної частини громадянського суспільства – значно активніший, ніж був щодо Шокіна.

Також очевидно, що посада генпрокурора, на жаль, розглядається як одна з клітинок-“хотєлок” у розписуванні владного пасьянсу, системи стримувань і противаг при формуванні нового уряду, президії ВР тощо.

Донести до влади, що хто-хто, а генеральний прокурор має бути винесений за дужки цих придворних “хотєлок”, – конкретне завдання не лише Вашингтона, де вже через два дні повчатимуть Петра Порошенка, а й усього громадянського суспільства.

Великі Майдани “з чаєм і друзями” збираються для зміни всієї влади, але ж ніхто не заважає збирати менші “майданчики” та проводити точкові кампанії з приводу вужчих, але дійсно визначальних питань управління державою, яка повільніше, ніж того хотілося б, позбувається старого владного спадку.

Автор: Сергій Окнещел

Фото: “Новинарня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна