Другі роковини розстрілу Майдану: ГПУ розповіла про намір Януковича вбивати й заборонені гранати

 

У лютому 2014 року тодішня влада не робила жодних кроків для мирного врегулювання ситуації, натомість розробила план розгону Майдану, який передбачав убивства активістів.
Як передає УНІАН, про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник начальника Головного слідчого управління, начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк сьогодні на брифінгу в Києві.

“Наприкінці лютого 2014 року владні органи, правоохоронні органи не тільки не робили кроків щодо мирного врегулювання, а розробили план стосовно того, щоб припинити протестні акції. При цьому цей план не виключав вчинення будь-яких злочинів, в тому числі і застосування максимального насильства, і вбивств”, – заявив він.

За результатами слідства встановлено, що події як вранці 18 лютого щодо “мирного наступу” на Верховну Раду (із жорстоким побиттям та убивствами активістів біля Маріїнського парку), так і події, які відбувалися під час штурму Майдану ввечері, пов’язані між собою єдиним планом. При цьому “Беркут” стріляв по людях забороненими мисливськими набоями.

“Представники влади розробили наступний план: для протидії цим протестним акціям було залучено велику кількість правоохоронців та узгоджено їхню спільну діяльність з «тітушками», яких також озброїли. Вони спільно мали вчиняти насильницькі дії щодо протестувальників. При цьому в злочинний спосіб представникам правоохоронних органів, зокрема «Беркуту» та внутрішнім військам, були роздані мисливські набої, які категорично заборонені до використання у правоохоронних органів”, – додав Горбатюк.

За його словами, правоохоронці мали спровокувати протестувальників до дій, щоб ті були змушені захищати своє життя та здоров’я.

“Це стане підставою для оголошення наступної «антитерористичної операції», яка після цього буде проведена і за результатами якої мали б бути остаточно розігнані акції протесту, що перебували на Майдані”, – пояснив тодішню тактику влади Януковича начальник Головного слідчого управління ГПУ.

Також Сергій Горбатюк поінформував, що 18 лютого 2014 року спецпідрозділу “Беркут” та внутрішнім військам були роздані спеціальні засоби посиленої дії з шкідливими речовинами.

За словами слідчого, ці засоби “надійшли з Росії в протиправний спосіб і не пройшли експертизи”.

“Окремі з них, за висновками експертиз на даний час, містили вкрай шкідливі речовини. Ці речовини у жодних спецзасобах країн світу не застосовуються”, додав Горбатюк, зазначивши, що 18 лютого 2014-го правоохоронцям було роздано світлошумові та газові гранати.

Читайте також:
ГПУ прозвітувала про тисячу допитаних свідків розстрілу Майдану та підозру 25 “беркутам”

СБУ показала попсовану зброю, з якої розстрілювали Майдан

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна