Україна повернула з російського полону 49 військових та цивільних українців. Серед них – захисники “Азовсталі”

Україна провела обмін з Росією та повернула додому 49 своїх громадян. Серед них – військові Збройних сил, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні люди.

Про це 13 вересня повідомив президент Володимир Зеленський.

Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць “Азовсталі”.  Додому повернули, зокрема Героя України, військового медика Віктора Івчука.

Загалом сьогодні з полону повернули 15 військовослужбовців “Азову”. Як розповіла керівниця патронатної служби “Янголи Азову” Олена Толкачова, це переважно жінки.

Список звільнених тут.

Також серед звільнених Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька.

Лєніє Умєрова

Як повідомили в Коордштабі з питань поводження з військовополоненими, під час сьогоднішнього обміну вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23.

Зокрема, це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення. Додому також повернули жінок, які зазнали негуманного поводження, зокрема, через примусову участь у так званому “судовому процесі” над захисниками Маріуполя.

Повернути на рідну землю вдалося 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів:

  • 8 військовослужбовців ЗСУ (зокрема, двоє з ТрО),
  • 2 представників Нацполіції;
  • 4 прикордонників;
  • 13 військових моряків.

Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках.

В організації чергового обміну брали участь Об’єднані Арабські Емірати.

“Я дякую всій нашій команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі. І окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави. Всі наші воїни, які беруть у полон російського окупанта, усі наші служби, які знешкоджують російських диверсантів і колаборантів, наближають звільнення наших людей. Маємо повернути додому всіх наших – і воїнів, і цивільних”, – написав Зеленський.

Як заявили в проєкті “Хочу жити”, обміняні росіяни – це ті, кого Сили оборони України захопили в полон під час операції в Курській області РФ. Вони провели в полоні максимум близько місяця.

Читайте також:
Лубінець відповів, як операція ЗСУ на Курщині вплине на обмін полоненими

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, попередні великі обміни відбувалися:

Читайте також:
Зеленський: Операція на Курщині продовжує бути найбільшим поповненням обмінного фонду, реалізовуються всі визначенні завдання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.