Добровольчий штурмовий батальйон 67-ї ОМБр перетворили на окрему військову частину, але не через втрату позицій. ДОПОВНЕНО

уточнено, доповнено

Командування Сухопутних військ виділило штурмовий батальйон 67-ї окремої механізованої бригади “ДУК” (“Добровольчий український корпус”) в окрему військову частину після інформації про перевірки.

Про це у вівторок, 16 квітня повідомили у пресслужбі Сухопутних військ ЗСУ.

“Прийнято рішення про виокремлення штурмового батальйону 67-ї окремої механізованої бригади в окрему штурмову військову частину”, — йдеться в повідомленні з КСВ.

Як заявили у Сухопутних військах, рішення ухвалили із врахуванням результатів виконання бойових завдань, аналізу проведених дій, його мета — підвищення стійкості оборони.

Водночас кількість та масштаби таких заходів не розголошують, щоб Росія не знала про майбутні дії українських військ.

“Другої спроби” російські загарбники нам не дарують. Наслідки втрат позицій одним нашим підрозділом та оголення флангів інших бригад і батальйонів рахуються втраченими людськими життями, зміною обстановки не на користь ЗСУ”, — зазначають у Сухопутних військах.




ДОПОВНЕНО. ЗМІ хибно інтерпретували виділення добровольчого штурмового батальйону 67-ї ОМБр в окрему військову частину нібито після того, як він втратив позиції в районі Часового Яру.

Натомість 1 ОШБ 67 ОМБр не був причетний до подій під Часів Яром, позаяк цього батальйону там (на Бахмутському напрямку) не було, розповіли “Новинарні” в добровольчому формуванні.

Ще в січні 2024 року із залишків 1-го штурмового батальйону 67 ОМБр було сформовано ротно-тактичну групу, яку відправили для стабілізації ситуації в районі села Табаївка під Куп’янськом (Харківська область). Ця ротно-тактична група успішно виконала завдання і відбила Табаївку в противника.

У цей час решта 67 ОМБр дійсно втратила позиції під Часовим Яром, унаслідок чого бригаду тепер переформатовують.

Передісторія. 67 ОМБр, Часів Яр і Табаївка

67-ма окрема механізована бригада “ДУК” ЗСУ була створена в листопаді 2022 року на основі підрозділів Добровольчого українського корпусу “Правий сектор”. Перед тим у 2022 році добровольці “ДУК” виконували завдання у складі Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Бригада успішно виконувала завдання на багатьох ділянках фронту.

14 квітня “Українська правда” написала, що “після втрати деяких позицій на напрямку Часового Яру на Донеччині, де з початку 2024 року йдуть важкі бої, у 67-й окремій механізованій бригаді “Добровольчий український корпус” почалися перевірки та переведення військових, які були кістяком підрозділу”.

У самій бригаді заявляли, що мотиви таких дій їм не відомі. “Всі спроби зупинити цей процес та вияснити причини результатів не дали”, — зазначено в дописі на фейсбук-сторінці 67 ОМБр.

При цьому “УП” зазначала, що військове керівництво різних рівнів цікавило, чому в районі Часового Яру “просідає” такий вмотивований підрозділ, як “ДУК”.

“Однією з причин, які виявила перевірка, були проблеми всередині самої бригади. Управління з-поміж ключових людей ДУКу нібито відокремлювало від військовослужбовців з “Правого сектора” тих, хто, зокрема, перевівся до них з інших частин під час нещодавнього поповнення (їх називали “піксельними”). Ставлення до “піксельних” нібито було гіршим — їх першими відправляли в бій, і через брак досвіду вони втрачали позиції.

Колишній боєць ДУКу також зазначив, що це була не єдина причина проблем з боєздатністю бригади, яку виявила перевірка — корінь нинішньої проблеми лежить у певною мірою неможливості переформатування колишнього добровольчого підрозділу у регулярну бригаду Збройних сил”.

Після переформатування ДУКу у 67-му бригаду добровольцям довелося жити “за армійськими лекалами”, зокрема дослухатися до рішень новопризначеного армійського командування, адже колишні керівники ДУКу не мали військових звань, які б дозволили зайняти їм керівні посади.

За часів колишнього головкома Валерія Залужного ДУКівському кістяку, зокрема Андрію Стемпіцькому, вдавалося зберігати певну автономію в бригаді й мати підтримку з Генштабу”, пише “УП”. Після призначення головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирського це нібито змінилося.

Поки більша частина 67 ОМБр воювала в районі Часового Яру на Донеччині, 1-й окремий штурмовий батальйон імені Дмитра Коцюбайла 67 ОМБр “ДУК” успішно виконував завдання на Куп’янському напрямку, в районі села Табаївка Харківської області. Про бойову роботу цього підрозділу йшлося у відеорепортажі “Новинарнів лютому 2024 року.

Водночас варто нагадати, що з 67-ї ОМБр “ДУК” раніше вийшли (були вилучені) частина близьких соратників Дмитра Коцюбайла “ДаВінчі” – основа батальйону “Вовки Да Вінчі”, а також рота “Гонор” Сергія Філімонова. Вони створили однойменний підрозділ на чолі з Філімоновим, перевівшись до 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені Якова Гандзюка та сформували власний рекрутинговий центр. Серед них є й частина добровольців ДУК “ПС”.

1-й окремий штурмовий батальйон 67-ї ОМБр “ДУК” продовжує виконувати бойові завдання під командуванням майора Юрія Капустяка (друга “Капусти”), який до загибелі комбата, лейтенанта Дмитра Коцюбайла “Да Вінчі” обіймав посаду його заступника та був його бойовим побратимом з добровольчих часів періоду АТО/ООС.

Читайте також:
На командирів підрозділів відкрито службові розслідування: у 67-й ОМБр заявили про розформування “бойового кістяка” ДУК “Правий сектор”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна