Воїн ЗСУ та лідер руху “Гонор” Сергій Філімонов очолив батальйон “Вовки Да Вінчі”. ДОПОВНЕНО

доповнено

Військовослужбовець Збройних сил і лідер руху “Гонор” Сергій Філімонов очолив батальйон “Вовки Да Вінчі”.

Про це він особисто повідомив у своєму відеозверненні в Telegram 6 лютого.

“Відсьогодні я заступаю на посаду командир батальйону “Вовки да Вінчі”. Для мене це велика честь бути командиром у підрозділі мого друга, підрозділі, який носить його ім’я — Дмитра Коцюбайла, на позивний “да Вінчі”, –  зазначив Філімонов.

До батальйону “Вовки Да Вінчі” входить майже 1000 людей. Сергій Філімонов запрошує усіх охочих приєднуватися: потрібні не лише штурмовики, а й IT-спеціалісти, оператори дронів, артилеристи, бухгалтери та інші.

“Наш батальйон сповідує цінності нашого першого командира: да Вінчі завжди ставив у пріоритет людське життя і здоров’я. У нас будуть брати участь в боях тільки підготовлені люди, готувати їх будуть наші інструктори з великим досвідом…Нам потрібні люди, які вмотивовані та вміють думати, які знають, мкуди вони хочуть потрапити”, — зауважив новий командир.

Разом з тим, після 16:00 у вівторок, 6 лютого, на офіційних сторінках 1-го ошб з’явилася протилежна інформація про те, що 1-ий ОШБ у складі 67 ОМБР ДУК незмінно очолює Юрій Капустяк. 

“У зв’язку із чисельними зверненнями до нас громадян після появи у медіа інформації про те, що командиром «Вовків Да Вінчі» став Сергій Філімонов, повідомляємо, що після загибелі нашого командира Дмитра Коцюбайла («Да Вінчі») наш батальйон – 1-ий ОШБ у складі 67 ОМБР ДУК незмінно очолює Юрій Капустяк. Юрій Капустяк – професійний військовий, учасник Антитерористичної операції на сході України та Операції об’єднаних сил на території Луганської та Донецької областей від 2017 року. Брав участь в боях біля Попасної, Зайцевого, Шумів. Народний герой України.
Нагороджений Орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Саме він до загибелі комбата лейтенанта Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі» обіймав посаду його заступника та був його бойовим побратимом з добровольчих часів періоду АТО/ООС”, – йдеться в повідомленні.

Що відомо про Сергія Філімонова

Сергій Філімонов – лідер молодіжного руху “Гонор”, колишній керівник київського осередку “Цивільного Корпусу “Азов” та київського осередку партії “Національний корпус”, відомий також як організатор та учасник ініціатив проти забудови, на підтримку політв’язнів і жертв політичних злочинів. Організовував вуличні протести на підтримку ініціатив “Хто замовив Катю Гандзюк”, “Стерненку волю”, “Захистимо Протасів Яр”, “Зоозахист” та інші. В 2021 році був засновником Академії Вуличного Протесту.

Філімонов є добровольцем з 2014 року: брав участь у звільненні Маріуполя, Мар’їнки, боях за Іловайськ. Після початку повномасштабного вторгнення РФ він з друзями створили бойовий підрозділ “Гонор”, який захищав Київщину. Згодом у складі роти приєдналися до батальйону “Вовки да Вінчі”, де пройшли бої за Харківщину, Донеччину й Луганщину.

Філімонов

За тиждень до початку повномасштабного вторгнення у прокат вийшов фільм “Носоріг” Олега Сенцова, де Сергій зіграв головну роль, за що отримав кілька міжнародних нагород.

Детальніше про батальйон:

Батальйон “Вовки Да Вінчі” імені Дмитра Коцюбайла — добровольчий підрозділ, що з 2014 року стоїть на захисті незалежності України. Нині є одним із найдосвідченіших та найефективніших бойових підрозділів в Збройних силах України.

Історія батальйону тісно повʼязана з постаттю засновника та першого командира батальйону Дмитром Коцюбайлом з позивний “Да Вінчі”.

Під керівництвом Дмитра перша штурмова рота в складі Добровольчого українського корпусу “Правий Сектор” із 2014 року брала участь у найгарячіших точках фронту на Донеччині та Луганщині, зокрема в Степанівці, Савур-Могилі, Карлівці, Пісках, Авдіївці, Старогнатівці, Кам’янці, Красногорівці, Донецьку: боях за район шахти “Бутівка” та за Донецький аеропорт. Саме завдяки Да Вінчі підрозділ став одним із найефективніших у країні.

З початком повномасштабного вторгнення 1 окрема штурмова рота ДУК ПС стала батальйоном «Вовки Да Вінчі» , що офіційно вступила до лав ЗСУ. Брали участь у боях на Донеччині: у Соледарі, Берестовому, Вугледарі, Серебрянці, Володимирівці та Бахмуті; на Луганщині — у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Білогорівці, Кремінній. Також брали участь у звільненні Харківщини: Балаклії, Ізюму, Куп’янську, Борової.

Да Вінчі загинув у березні 2023 в районі Бахмута внаслідок ворожого артобстрілу.

Читайте також:
Потрапив під “Град”: лідер руху “Гонор” Сергій Філімонов отримав складне поранення на фронті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна