На командирів підрозділів відкрито службові розслідування: у 67-й ОМБр заявили про розформування “бойового кістяка” ДУК “Правий сектор”

Вище командування Збройних сил України розпочало процес переведення в інші військові частини всіх командирів та бійців 67-ї окремої механізованої бригади, які формували “бойовий кістяк” добровольчого українського корпусу “Правий сектор”.

Про це заявили в пресслужбі “Правого сектору” 13 квітня.

“Мотиви таких дій нам не відомі. Всі спроби зупинити цей процес та вияснити причини результатів не дали. Можливо, хтось вважає, що розпорошення бійців ДУК ПС по різних підрозділах Збройних сил призведе до знищення ДУК ПС”, — зазначають у ПС.

Як повідомляється, зараз у бригаді працюють численні комісії. Вони складають списки бійців, котрі з першого дня існування військової частини здійснювали в її лавах захист України. На командирів підрозділів відкрито службові розслідування.

“Не виключено, що відкриють кримінальні провадження за надуманими звинуваченнями в невиконанні бойових розпоряджень”, — зазначають у “Правому секторі”.

Там також наголосили, що командири та бійці готові відстоювати свою, і полеглих побратимів, честь та гідність в законний спосіб.

“Усі накази командування бійцями та командирами виконуються. Залишаються абсолютно незрозумілими дії на цілковите ослаблення боєздатного підрозділу, яким від самого початку повномасштабного вторгнення є дана військова частина. ДУК ПС був, є і буде оборонцем незалежності України та її територіальної цілісності. Кожен командир та боєць ДУК ПС, в якому б підрозділі він не знаходився, завжди буде взірцем виконання військового обов’язку, зразком дисципліни та мужності”, — додали в ПС.

Як заявив колишній боєць ДУКу в коментарі “Українській правді”, військове керівництво різних рівнів цікавило, чому на напрямку Часового Яру “просідає” такий вмотивований підрозділ як ДУК.

Однією з причин, які виявила перевірка, були проблеми всередині самої бригади. Управління з-поміж ключових людей ДУКу нібито відокремлювало від військовослужбовців з “Правого сектора” тих, хто, зокрема, перевівся до них з інших частин під час нещодавнього поповнення (їх називали “піксельними”). Ставлення до “піксельних” нібито було гіршим — їх першими відправляли в бій, і через брак досвіду вони втрачали позиції.

Колишній боєць ДУКу також зазначив, що це була не єдина причина проблем з боєздатністю бригади, яку виявила перевірка — корінь нинішньої проблеми лежить у певною мірою неможливості переформатування колишнього добровольчого підрозділу у регулярну бригаду Збройних сил.

Після переформатування ДУКу у 67-му бригаду добровольцям довелося жити “за армійськими лекалами”, зокрема дослухатися до рішень новопризначеного армійського командування, адже колишні керівники ДУКу не мали військових звань, які б дозволили зайняти їм керівні посади.

За часів колишнього головкома Валерія Залужного ДУКівському кістяку, зокрема Андрію Стемпіцькому, вдавалося зберігати певну автономію в бригаді й мати підтримку з Генштабу.  Після призначення головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирського, пише “УП”, це змінилося.

“Коли призначили Сирського, то їх (ДУКівський кістяк) поставили перед фактом: ви маєте виконувати тільки ті функції, які відповідають вашому посадовому рівню. Вони це розцінили як політичне переслідування. Для ідейних бійців ДУКу це виглядає як руйнування двіжу, а по факту — це просто унормування системою своєї бойової одиниці”, — додав колишній боєць ДУКу.

Водночас варто нагадати, що з 67-ї ОМБр “ДУК” раніше вийшли близькі соратники Дмитра Коцюбайла “ДаВінчі” (основа батальйону “Вовки ДаВінчі”), які створили однойменний підрозділ, перевівшись до 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені Якова Гандзюка. Серед них є й частина добровольців ДУК “ПС”.

Читайте також:
ДУК “Правий сектор” став 67-ю механізованою бригадою ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна