Суд ЄС виключив із санкційного списку російських олігархів Авена та Фрідмана, але санкції продовжують діяти. ДОПОВНЕНО

доповнено

Суд Європейського Союзу виключив із санкційного списку російських олігархів, акціонерів “Альфа-Банку” Петра Авена і Михайла Фрідмана.

Про задоволення відповідного позову Авена та Фрідмана йдеться на сайті суду.

“Генеральний суд скасував включення Петра Авена та Михайла Фрідмана до списків осіб, щодо яких діяли санкційні заходи з лютого 2022 року по березень 2023 року”, — йдеться в пресрелізі суду.

У рішенні суду йдеться, що підстави для включення бізнесменів зі списків  є недостатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

Ці підстави не є доказом, що олігархи підтримували дії чи політику, які підривають або загрожують територіальним цілісності, суверенітету та незалежності України, або що вони надали матеріальну чи фінансову підтримку росіянам, відповідальним за анексію Криму чи дестабілізацію ситуації в Україні, чи отримали від них вигоду.

Апеляція може бути подана протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

Попри задоволення позову проти Авена і Фрідмана санкції проти них продовжать діяти. Про це заявив журналіст “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк у соцмережі Х. За його словами, рішення поширюється тільки на чорний список з лютого 2022 року до березня 2023 року.

“Тож вони залишаються під санкціями, оскільки список було оновлено на початку цього року, але це поганий сигнал”, — написав він.

Нагадаємо, Петро Авен і Михайло Фрідман — засновники та акціонери російського “Альфа-Банку”. Після початку повномасштабної війни в Україні вони покинули РФ, але опинилися під санкціями ЄС і Великої Британії. У серпні 2023 року їх було також занесено до санкційного списку США.

Навесні 2023 року стало відомо, що Фрідман і Авен вирішили продати свої частки в “Альфа-Банку”, щоб спробувати зняти з себе санкції.

У вересні 2023 року Служба безпеки України повідомила про підозру Михайлу Фрідману, якого звинувачують у причетності до фінансування війни РФ проти України.

Читайте також:
Президент ввів санкції проти 86 компаній і 7 бізнесменів, зокрема топконтрабандистів: хто в списках

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна