Штати ввели санкції проти чотирьох російських олігархів. Фрідман та Авен у списку

Сполучені штати запровадили санкції проти чотирьох російських олігархів і Російського союзу промисловців та підприємців. У списку –  Петро Авен, Михайло Фрідман, Герман Хан та Олексій Кузьмічов.

Про це інформує Офіс контролю за іноземними активами Мінфіну США.

Ці олігархи вважаються засновниками й керівниками російського міжнародного приватного фінансово-інвестиційного консорціуму “Альфа-Груп”, до якого входить, зокрема “Альфа-банк”.

Санкції проти чотирьох олігархів уже наклали Австралія, Канада, ЄС, Нова Зеландія та Велика Британія.

“Заможні російські еліти повинні відмовитися від думки, що вони можуть вести бізнес як зазвичай, поки Кремль веде війну проти українського народу. Наша міжнародна коаліція надалі притягуватиме до відповідальності тих, хто сприяв невиправданому та неспровокованому вторгненню в Україну”, – сказав заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо.

Контекст

Михайло Фрідман і Петро Авен після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну покинули Росію. Тим не менше, вони опинилися під санкціями ЄС і Великої Британії.

Фрідман та Авен намагалися домогтися зняття санкцій у Європі. Їм вдалося у Великій Британії, де влада видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії “на особисті витрати” – до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на “базові потреби” – шоферів, кухарів і покоївок. Так, за 10 місяців влада Британії дозволила Фрідману витратити 300 тисяч фунтів (близько $400 тисяч) і додатково виділила щомісячну допомогу в 7000 фунтів на “потреби сім’ї”. Партнеру Фрідмана Авену влада дозволила витратити понад 1 млн фунтів.

Навесні 2023 року стало відомо, що Фрідман і Авен готові продати свої частки в “Альфа-Банку” за $2,3 млрд, оскільки вони прагнуть звільнитися від західних санкцій.

Михайло Фрідман та його бізнес-партнери по LetterOne в Україні опосередковано володіють мобільним оператором “Київстар”, групою IDS Ukraine (мінеральна вода “Моршинська”, “Миргородська”, “Боржомі”) та “Сенс банком” (донедавна – “Альфа банк Україна”). У липні держава націоналізувала “Сенс банк”. Активи IDS Ukraine наразі перебувають під арештом та передані в управління третій стороні.

Михайло Фрідман та Герман Хан були спонсорами скандального проєкту з увічнення пам’яті жертв Бабиного Яру за російськими наративами (“Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, МЦГБЯ).

У 2021 році комітет Верховної Ради підтримав пропозицію щодо недопущення росіян до реалізації проєкту меморіалу “Бабин Яр”.

Читайте також:
Велика Британія запровадила санкції проти “вагнерів” в Африці та зняла – з бізнесмена Тінькова
США, Канада і ЄС оголосили нові пакети антиросійських санкцій

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна