Велика Британія запровадила санкції проти “вагнерів” в Африці та зняла – з бізнесмена Тінькова

Велика Британія запровадила санкції проти 13 осіб і компаній, пов’язаних із діяльністю російської “Приватної військової компанії “Вагнер” у Малі, Центральноафриканській Республіці і Судані.

Про це свідчить рішення британського уряду, опубліковане 20 липня, передає “Європейська правда”

Під санкції потрапили три особи з числа високопосадовців групи найманців у Малі та ЦАР, включно з “правою рукою” Євгенія Пригожина Костянтином Пікаловим. Ще п’ять юридичних та фізичних осіб є причетними до загрози миру та стабільності в Судані.

Бристанський уряд повідомляє, що “Група Вагнер” уже кілька років діє в Малі, ЦАР і Судані, агресивно просуваючи російські зовнішньополітичні інтереси в регіоні і надаючи військову підтримку антитерористичним операціям, в результаті яких загинули сотні мирних жителів.

Велика Британія вже запровадила санкції проти ватажка”Вагнера” Євгена Пригожина та кількох його ключових командирів, які брали участь у незаконному вторгненні Росії в Україну.

Одним із тих, проти кого застосовані санкції, є керівник “ПВК Вагнер” в Малі Іван Маслов. Найманці “Вагнера” разом із малійськими силами в березні 2022 року вбили щонайменше 500 осіб у місті Мура, включаючи страти без суду і слідства, а також зґвалтування й тортури, зазначили в уряді Британії.

Керівник “Вагнера” в ЦАР Віталій Перфільєв і керівник операцій “вагнерівців” в країні Костянтин Пікалов перебувають під санкціями за навмисні атаки проти цивільних осіб.

Пікалов, відомий як “права рука” Пригожина, є оперативним керівником “Вагнера” в ЦАР. Він несе відповідальність за катування та цілеспрямовані вбивства, які здійснює “Вагнер” в країні.

“Вагнерівці” також постачали зброю та військову техніку до Судану. Три компанії, які діють як прикриття для ПВК “Вагнер” і працюють у цій країні, були включені до списку нових санкцій. До них належать M-Invest та її дочірня компанія Meroe Gold.

Оголошені санкції обмежать фінансову свободу підсанкційних осіб, забороняючи громадянам, компаніям і банкам Великої Британії мати з ними справу, а також заморозять будь-які їхні активи у Великій Британії та заборонять їм в’їзд до країни.

Паралельно з цим Велика Британія зняла санкції з російського бізнесмена Олега Тінькова.

Читайте також:
Щонайменше 150 одиниць техніки. До Білорусі прибули ще дві колони “вагнерів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна