США, Канада і ЄС оголосили нові пакети антиросійських санкцій

Сполучені Штати оголосили про кілька пакетів санкцій – зокрема проти низки компаній військово-промислового комплексу Російської Федерації, які займаються виробництвом боєприпасів і високотехнологічними розробками для військового сектору.

Про це йдеться в повідомленні американського Мінфіну 20 липня, яке цитує “Європейська правда”.

Нові економічні санкції США були запроваджені проти російських підприємств, що працюють або працювали в оборонному та пов’язаному з ним секторі економіки Російської Федерації.

Йдеться, серед іншого, про:

  • Олексинський хімічний комбінат (виробляє боєприпаси та зброю);
  • Казанський державний казенний пороховий завод (виробляє вибухові речовини, зброю, боєприпаси, стрілецьку зброю);
  • Тамбовський пороховий завод (є одним з основних російських виробників боєприпасів для артилерії та стрілецької зброї);
  • Тульський патронний завод (виробляє боєприпаси для стрілецької зброї).

Мінфін США також наклав санкції на низку російських підприємств, що працюють у галузях аерокосмічної промисловості, квантових технологій і передових комп’ютерних технологій, які Росія використовує для підтримки оборонної промисловості, та понад десяток науково-дослідних організацій.

Нові обмеження поширено і на кілька російських компаній, що беруть участь у схемі незаконного імпорту товарів і технологій подвійного призначення, а ще – підприємств російської оборонки, які співпрацюють з уже підсанкційними компаніями в РФ.

Крім того, Державний департамент США цього дня оголосив про запровадження санкцій проти низки російських високопосадовців, які сприяють протизаконній війні Росії.

До санкційного списку увійшли росіяни, які діють в інтересах Росії на тимчасово окупованих територіях України та намагаються допомогти закріпити окупаційний режим.

Ідеться зокрема про Олексія Кудріна, радника з корпоративного розвитку російської компанії “Яндекс”, тісно пов’язаного з президентом Путіним, та Павла Мариничева, гендиректора ПАТ “Алроса” – алмазодобувної компанії, мажоритарним акціонером якої є РФ.

Також у санкційному списку – заступники міністра економіки РФ Ілля Торосов та Олексій Херсонцев; заступник міністра промисловості й торгівлі Василь Осьмаков; заступники міністра енергетики Павло Сніккарс і Павло Сорокін; заступник міністра фінансів Леонід Горнін; перший заступник директора Федеральної служби безпеки РФ Сергій Корольов і губернатор Смоленської області Василь Анохін.

Окремо Держдеп США наклав санкції на росіянина Валерія Чекалова та громадянина Північної Кореї Йонг Хьок Ріма – вони пов’язані з ватажком “Вагнера” Євгеном Пригожиним і допомагали з постачанням боєприпасів для терористів на територію України.

Водночас Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти декількох киргизьких компаній, за допомогою яких Росія обходила запроваджені західними країнами обмеження та отримувала товари й технології подвійного призначення.

Із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підприємства, що базуються в Киргизстані, часто експортують до Росії електронні компоненти та інші технології, частину з яких отримували й підприємства російського оборонного сектору. У зв’язку з цим США наклали санкції на зареєстровану в Киргизстані компанію RM Design and Development (RMDD), що створена в березні 2022 року та є “активним постачальником товарів подвійного призначення до Росії”. RMDD відправила сотні партій товарів, зокрема напівпровідникові прилади, електронні інтегральні схеми та конденсатори, декільком російським компаніям – їх США також додали до санкційного переліку.

Також обмеження запроваджені проти киргизьких GTME Tekhnologii та Cargoline, створених у червні й березні 2022 року, які за тією ж схемою – через перепродаж російським компаніям – допомагали Москві отримувати товари подвійного призначення.

У свою чергу в четвер Європейський Союз заявив, що вводить обмежувальні заходи проти 18 осіб і 5 організацій за порушення прав людини в Афганістані, Південному Судані, Центральноафриканській Республіці, Україні та Росії.

Як повідомила пресслужба Ради ЄС, під санкції потрапили керівники афганських міністерств освіти та юстиції від “Талібану”, а також виконуючий обов’язки голови верховного суду Афганістану через їхню роль у позбавленні афганських дівчат і жінок права на освіту, доступу до правосуддя та рівного ставлення до чоловіків і жінок.

ЄС запровадив обмежувальні заходи проти 12 інших осіб та 5 організацій, відповідальних за серйозні порушення прав людини в Росії.Заходи спрямовані проти тих, хто зловживав технологією розпізнавання облич для масових свавільних арештів у Росії, а також призвів до політично вмотивованих рішень проти опозиційних політиків, демократичних активістів і критиків Кремля, таких як Олексій Навальний та Володимир Кара-Мурза.

До списків потрапили особи, які входять до керівництва Москви, зокрема, віцемер Наталія Сергуніна, а також компанії, які організовують тендери на постачання систем розпізнавання облич.

До санкційного переліку потрапили особи, відповідальні за управління колонією, де утримується Навальний, і співробітник Федеральної служби безпеки Російської Федерації, особисто причетний до спроби вбивства Кара-Мурзи із застосуванням нейротоксину.

“ЄС засуджує погіршення ситуації з правами людини в Росії. Невиправдана і неспровокована загарбницька війна Росії проти України посилила внутрішні репресії в Росії, різко обмеживши свободу думки і вираження поглядів, свободу ЗМІ та запровадивши військову цензуру”, – заявила Рада ЄС.

Канада оголосила про санкції проти 39 росіян і 25 російських організацій в рамках останнього раунду заходів, спрямованих на покарання Москви за вторгнення в Україну.

Як заявила міністерка закордонних справ Мелані Жолі, країна запроваджує санкції проти 20 осіб і 21 організації, пов’язаних з військово-промисловим комплексом Росії, а також проти 19 осіб і 4 організацій у російському культурному та освітньому секторах. Зокрема, Канада запроваджує санкції проти російських фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з ПВК “Вагнер” і так званими “волонтерськими організаціями”, які підтримують загарбницьку війну Росії проти України.

У список увійшли керівники групи Вагнера, які активно діяли як в Україні, так і в Африці, зокрема Іван Маслов, керівник “вагнерівців”, який сприяв масовому вбивству цивільних осіб у Малі в місті Мура у березні 2022 року.

Канада вводить санкції проти лідерів російського ядерного сектору, щоб посилити тиск на необдумані дії Кремля в Україні, які значно підвищили ризик ядерного інциденту, зокрема на Запорізькій АЕС, зазначила Жолі.

Санкції також поширено на кількох росіян, які беруть участь у розробці, виробництві та ланцюжку постачання безпілотного літального апарату “Орлан-10”.

Канада вводить санкції проти осіб, які підтримують спроби Кремля русифікувати українську культуру. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році Кремль неодноразово використовував російських знаменитостей для просування війни за допомогою музики, концертів та інших заходів.

Ці санкції спрямовані проти російських співаків, акторів і режисерів, а також організацій і високопосадовців у культурному секторі Росії, таких як керівники великих музеїв, і є прямою відповіддю на спроби нав’язати російську культуру та освіту в частинах України, які наразі перебувають під тимчасовою окупацією Росії.

Під санкції потрапили платіжна система “Мир”, банк “Тинькофф”, мобільні оператори “Мегафон”, МТС, “Теле2” та “Билайн”, а також міністерства культури та освіти РФ і їхні очільники.

Також у списку – продюсер Йосиф Пригожин, актор Іван Охлобистін та режисер Нікіта Міхалков, виконавці Тіматі і Валерія.

Раніше цього дня Велика Британія запровадила санкції проти “вагнерів” в Африці та зняла – з бізнесмена Тінькова, який засудив російську агресію.

Читайте також:
Киргизстан продає РФ заборонену техніку – США готують санкції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна