Киргизстан продає РФ заборонену техніку – США готують санкції

США готують санкції проти Киргизстану, що постачає Росії підсанкційне обладнання та електроніку.

Про це 18 липня пише The Washington Post із посиланням на джерела.

В адміністрації Байдена стурбовані роллю, яку відіграє Киргизстан, зазначає ЗМІ. Нині там розміщені численні підприємства, які стали каналом для західних та азійських товарів, які Росія не може легально отримати деінде.

Після місяців безрезультатних візитів американських і європейських дипломатів до столиці Киргизстану Бішкеку адміністрація Байдена готує нові економічні заходи для тиску на країну з метою припинення торгівлі з РФ, повідомляє газета.

Санкції або чорний список компаній, звинувачених у порушеннях, можуть запровадити вже цього тижня, сказали два американські посадовці, які говорили на умовах анонімності.

“Киргизстан, хоч і невеликий порівняно з іншими країнами, є яскравим прикладом того, що всі фактори діють одночасно, щоб створити середовище, сприятливе для ухилення від (санкцій – ред.)”, – ідеться в повідомленні.

WP повідомлє, що записи показують, що загальний обсяг експорту Киргизстану до Росії стрімко зріс у 2022 році, збільшившись на 250 відсотків порівняно з 2021 роком. Деякі товари, такі як приціли для гвинтівок, раніше не експортувалися Киргизстаном до Росії.

Киргизькі компанії раніше також здійснювали масові закупівлі чутливої електроніки: спеціалізованих напівпровідників і підсилювачів напруги на сотні тисяч доларів – у китайських і південнокорейських компаній. Така ж кількість тих самих типів електроніки була експортована з Киргизстану до Росії за той самий період, про що свідчать документи.

Російські фірми, які отримували товари, в більшості випадків були відомими постачальниками російської оборонної промисловості, сказав високопоставлений американський посадовець.

Очевидна узгодженість транзакцій з третіми сторонами була розцінена як робота російських спецслужб, що тепер беруть безпосередню участь у схемах, спрямованих на обхід економічних санкцій, додає видання.

Як писала “Новинарня” раніше, Іран надає Росії матеріали для будівництва заводу з виробництва дронів у Татарстані. Він може запрацювати вже на початку 2024 року.

Читайте також:
Іспанія надішле ЗСУ чотири “Леопарди” вже наступного тижня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна