Фінансує війну: СБУ повідомила про підозру російському олігарху Фрідману

Служба безпеки України повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, який причетний до фінансування війни РФ проти України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Як зазначається в повідомленні, від початку повномасштабного вторгнення Росії Фрідман “влив”  у декілька військових заводів держави-агресора близько 2 мільярдів рублів.

Серед цих підприємств – “Тульський патронний завод”, який виробляє набої, а також “Уральський оптико-механічний завод імені Яламова”, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів РФ.

“Для фінансування загарбницьких “проєктів” Кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму “Альфа-Груп”, – повідомили в СБУ.

Також, за даними української спецслужби, Фрідман задіяв власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком “Армия России”, яка постачається окупантам на передову.

Окрім того, олігарх організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні.

При цьому страхові компанії Фрідмана взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров’я російських загарбників на фронті.

“Також російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв’язок у тимчасово окупованих регіонах України”, – додали в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою).

Оскільки наразі підозрюваний переховується від правосуддя за кордоном (у Лондоні), тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

За висунутими обвинуваченнями Фрідману загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Нещодавно “Українська правда” оприлюднила відеосюжет журналіста Михайла Ткача, який розшукав Фрідмана у столиці Великої Британії й запитав у олігарха, чи вважає він президента РФ Володимира Путіна воєнним злочинцем.

Фрідман на це запитання не відповів.

Контекст

Співзасновники “Альфа-Груп” Михайло Фрідман і Петро Авен після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну покинули Росію. Незважаючи на це, вони опинилися під санкціями ЄС і Великої Британії.

Фрідман та Авен намагалися домогтися зняття санкцій у Європі. Їм вдалося у Великій Британії, де влада видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії “на особисті витрати” – до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на “базові потреби” – шоферів, кухарів і покоївок. Так, за 10 місяців влада Британії дозволила Фрідману витратити 300 тисяч фунтів (близько $400 тисяч) і додатково виділила щомісячну допомогу в 7000 фунтів на “потреби сім’ї”. Партнеру Фрідмана Авену влада дозволила витратити понад 1 млн фунтів.

Навесні 2023 року стало відомо, що Фрідман і Авен готові продати свої частки в “Альфа-Банку” за $2,3 млрд, оскільки вони прагнуть звільнитися від західних санкцій.

Михайло Фрідман та його бізнес-партнери по LetterOne в Україні опосередковано володіють мобільним оператором “Київстар”, групою IDS Ukraine (мінеральна вода “Моршинська”, “Миргородська”, “Боржомі”) та “Сенс банком” (донедавна – “Альфа банк Україна”). У липні держава націоналізувала “Сенс банк”. Активи IDS Ukraine наразі перебувають під арештом та передані в управління третій стороні.

Михайло Фрідман та Герман Хан були спонсорами скандального проєкту з увічнення пам’яті жертв Бабиного Яру за російськими наративами (“Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”, МЦГБЯ).

У 2021 році комітет Верховної Ради підтримав пропозицію щодо недопущення росіян до реалізації проєкту меморіалу “Бабин Яр”.

Читайте також:
Штати ввели санкції проти чотирьох російських олігархів. Фрідман та Авен у списку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна