Президент ввів санкції проти 86 компаній і 7 бізнесменів, зокрема топконтрабандистів: хто в списках

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій проти 86 компаній та 7 людей, серед яких — топконтрабандисти.

Про це йдеться в указі від 4 квітня, оприлюдненому на сайті офісу президента.

Згідно з додатками до рішення РНБО, санкції терміном три роки запровадили проти шістьох людей.

Серед них:

  • Вадим Альперін — одеський бізнесмен, громадянин України й Ізраїлю, якого називають «королем контрабанди». У 2019 році САП звинуватила його у зловживанні службовим становищем, ухилення від сплати податків, зборів і у створенні злочинної організації.
  • Александр Єріміцюц (Ierimiciuc Alexandru, Олександр Єрімічук) — громадянин України й Румунії, брат екскпрокурора, якого пов’язують з колишнім прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та колишнім народним депутатом від «Народного фронту» Максимом Бурбаком. Йому також закидали ймовірну причетність із завезенням товарів із Туреччини.
  • Юрій Кушнір — громадянин України й Румунії, підприємець із Чернівецької області, який є фігурантом у справі про хабар ексголові облради в 400 тисяч доларів.
  • Орест Адамчо (Фірманюк) — бізнесмен, якого називають організатором «сірих» митних схем у контрабанді товарів господарської групи й тканин.
  • Віктор Шерман — одесит, якого пов’язують з оформленням митних декларацій та інкасацією «чорної готівки».
  • Андрій Попов — громадянин України й Росії.

Ще у 2021 році всі вони, окрім Попова, опинилися у переліку найбільших контрабандистів України, проти яких РНБО запровадила санкції.

Також, за рішення президента, обмежувальні заходи проти бізнесмена з російським паспортом Араїка Амірханяна ввели на 10 років.

Під санкції потрапили й 86 компаній: 73 зареєстровані на підконтрольній Україні території, 2 — в окупованому Маріуполі, ще 3 — в окупованому Севастополі. Решта розташована в росії та Китаї.

Це рішення передбачає блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, заборону виведення капіталів з України, заборону діяльності на території України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна