Екснардеп-утікач Онищенко отримав 15 років вʼязниці з конфіскацією майна у “газовій справі”

Вищий антикорупційний суд призначив колишньому нардепу Олександру Онищенку 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Його визнали винним в організації «газової схеми» — однієї з наймасштабніших корупційних схем в історії України. Через це компанія «Укргазвидобування» зазнала понад 740 мільйонів гривень збитків.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура в п’ятницю, 5 квітня.

Так, Онищенка визнали винним у створенні злочинної організації НАБУ завершило розслідування «газової справи» депутата-втікача Онищенка. Справа йде до суду, учасники якої з січня 2013 року до червня 2016-го заволоділи понад 1,6 мільярда гривень від реалізації газу за договорами про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування». Збитки сягнули понад 740 мільйонів гривень.

Правоохоронці вважають, що в злочинній організації було 29 осіб. Вони всі отримали підозри, а восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості.

Під час розслідування заарештували €6 мільйонів, один літак, офіс злочинної організації, 10 квартир, 9 будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків на загальну суму 315 мільйонів гривень. Розслідування «газової справи» проти Онищенка НАБУ отримав доступ до телефону Онищенко по справі про підкуп нардепів закінчили 26 липня 2018 року.

Окрім Онищенка, 12 років увʼязнення з конфіскацією отримав його фінансовий директор. Сам Онищенко з 2016 року переховується від правоохоронних органів України, а в жовтні 2021 року екснардеп отримав громадянство Росії.

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, про те, що нардеп-мільйонер Олександр Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства “Укргазвидобування” за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на мільярди гривень, НАБУ заявило в червні 2016 року.

Керівниками злочинного угрупування, крім самого депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.
Їх та інших фігурантів справи вперше затримали в червні 2016 року, однак відпустили під заставу.

Верховна Рада 5 липня 2016 року зняла з Онищенка недоторканність, але той втік з України та перебуває в розшуку. Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.

Українським ЗМІ Онищенко давав інтерв’ю в Іспанії. Він заявляв, що раніше був партнером п’ятого президента Порошенка в корупційних політичних схемах, але надалі Порошенко “здав” його.
Онищенко постійно заявляв, що має записи із компроматом на президента.

Адвокатом Онищенка у лютому 2018 року стала екскандидатка в аудитори НАБУ Марта Берш зі США.

У жовтні 2016 року НАБУ повідомило про те, що наявність в Олександра Онищенка паспорта громадянина Греції. СБУ заявляло також про російське громадянство втікача.
Із 2017 року він мешкав також у Німеччині, де придбав нерухомість і запросив громадянство ФРН.

Про те, що НАБУ завершило досудове розслідування щодо Онищенка, повідомлялося в липні 2018 року.

Народному депутату-втікачу інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 5 ст. 191 (привласнення майна), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 388 (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт) КК України.

У лютому 2019 року його справа пішла до суду.

У липні 2019 року Онищенко намагався балотуватися по мажоритарному округу до Верховної Ради України, але ЦВК і суд зняли його з реєстрації.

Німецькі правоохоронці 29 листопада затримали екснардепа Олександра Онищенка в німецькому місті Аахен за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Антикорупційний суд 21 січня 2020 року слухав справу Онищенка у спеціальному судовому розгляді, тобто – заочно, адже фігурант перебуває за межами країни.

У січні 2021 року США внесли Олександра Онищенка до санкційного списку за участь у “російській мережі втручання у вибори президента США”. У жовтні того ж року стало відомо, що Онищенко отримав громадянство Росії.

Читайте також:
Північна Македонія скасувала надання громадянства екснардепу-втікачу Олександру Онищенку, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна