Верховний Суд остаточно зняв Онищенка з виборів

 

Верховний суд 21 липня задовольнив апеляцію Центральної виборчої комісії на рішення апеляційного суду, який зобов’язав комісію зареєструвати чинного народного депутата Олександра Онищенка кандидатом в депутати.

Про це повідомляє “Інтерфакс” із посиланням на пресслужбу ЦВК.

“Рішенням Верховного Суду від 21 липня 2019 р. задоволено апеляційну скаргу ЦВК, яку комісія подала на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 17 липня 2019 р., яким ЦВК зобов’язали зареєструвати Онищенка А.Р. кандидатом в народні депутати в ОВО №93”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Верховний Суд дійшов висновку, що обставини, на які посилався Онищенко і які були визнані Шостим апеляційним адміністративним судом “нововиявленими” (йдеться про навчання нардепа за кордоном), насправді “існували на момент прийняття судового рішення”.

У своєму рішенні Верховний Суд встановив, що надання неналежної правової оцінки встановленим фактичним обставинам справи привело Шостий апеляційний адміністративний суд до помилкового висновку.

Рішення ВСУ було ухвалено до відкриття виборчих дільниць.

Нагадаємо, 5 липня Верховний Суд підтвердив своє рішення про правомірність відмови ЦВК у реєстрації кандидата в народні депутати Онищенка. ЦВК відмовила Онищенку в реєстрації, зокрема, тому, що позивач протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів не проживав в Україні. Своє перебування за межами України позивач пояснив участю у міжнародних спортивних змаганнях з кінного спорту в статусі вершника, під час яких він представляв Україну.

Проте 17 липня Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов Онищенка до ЦВК і дозволив йому балотуватися у народні депутати.

Онищенко має намір взяти участь у дострокових парламентських виборах по 93 округу в Київській області.

Як повідомляла “Новинарня“, в червні 2016 року НАБУ заявило про те, що нардеп-мільйонер Олександр Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства “Укргазвидобування” за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на мільярди гривень,  
Керівниками злочинного угрупування, крім самого депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

Верховна Рада 5 липня 2016 року зняла з Онищенка недоторканність, але той втік з України та перебуває в розшуку. Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.

Українським ЗМІ Онищенко давав інтерв’ю в Іспанії. Він заявляє, що раніше був партнером президента Порошенка в корупційних політичних схемах, але надалі Порошенко “здав” його.
Онищенко постійно говорить, що має записи із компроматом на президента Порошенка.

У жовтні 2016 року НАБУ повідомило про те, що наявність в Олександра Онищенка паспорта громадянина Греції. СБУ заявляло також про російське громадянство втікача.
Із 2017 року він мешкав також у Німеччині, де придбав нерухомість і запросив громадянство ФРН.

Адвокатом Онищенка у лютому 2018 року стала екс-кандидатка в аудитори НАБУ Марта Берш зі США.

Про те, що НАБУ завершило досудове розслідування щодо Онищенка, повідомлялося в липні 2018 року.

Народному депутату-втікачу інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 27 (види співучасників), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 5 ст. 191 (привласнення майна), ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання коштів), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 388 (незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт) КК України.

У лютому 2019 року його справа пішла до суду.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна