НАБУ завершило досудове розслідування щодо нардепа-втікача Онищенка

 

Детективи Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування стосовно депутата-втікача із групи “Воля народу” Олександра Онищенка.

Про це повідомила прес-служба НАБУ у п’ятницю, 27 липня.

“26 липня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування стосовно народного депутата України Олександра Онищенка, підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування» (так звана «газова справа»).
Оскільки підозрюваний перебуває за межами України, про завершення розслідування, відповідно до положень глави 24-1 Кримінального процесуального кодексу України, повідомлено його адвокатів. Через ті самі причини й у такий самий спосіб  про процесуальну дію повідомлено й іншого співучасника корупційної схеми — фінансового директора товариств, підконтрольних злочинній організації”, – зазначили в прес-службі НАБУ.

Зазначається, що підозрюваним та їхнім захисникам надано доступ до матеріалів слідства для ознайомлення. Після чого буде складено обвинувальний акт для подальшого скерування до суду.

За версією слідства, народний депутат України Олександр Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд. грн. від реалізації природного газу. Внаслідок таких дій ПАТ “Укргазвидобування” (100% акцій належать державній НАК “Нафтогаз України»” спричинено збитки в сумі більш ніж 740 млн. грн., заявляє НАБУ.

Загалом слідство встановило причетність до участі у “газовій схемі” 29 осіб. З-поміж них — двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, решта — працівники ПАТ “Укргазвидобування”, юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

У рамках досудового розслідування восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості.

Розслідування ролі ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти стосовно них скеровані до суду.

Сім підозрюваних, у тому числі й організатор корупційної схеми, позбавлений правового імунітету народний депутат Онищенко, перебувають у розшуку.

Читайте також:
Нардеп Онищенко каже, що суд в Іспанії дозволив його екстрадицію в Україну

На Банковій назвали фейком скандальний запис розмови Онищенка
з нібито Порошенком

Як повідомляла “Новинарня“, про те, що нардеп-мільйонер Олександр Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства “Укргазвидобування” за допомогою кількох своїх компаній через псевдобіржі, що завдало державі збитків на мільярди гривень,  НАБУ заявило в червні 2016 року.
Керівниками злочинного угрупування, крім самого депутата, вважаються його матір Інесса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

Верховна Рада 5 липня 2016 року зняла з Онищенка недоторканність, але той втік з України та перебуває в розшуку. Інтерпол відмовився оголошувати Онищенка в міжнародний розшук.

Українським ЗМІ Онищенко дає інтерв’ю в Іспанії. Він заявляє, що раніше був партнером президента Порошенка в корупційних політичних схемах, але надалі Порошенко “здав” його.
Онищенко постійно говорить, що має записи із компроматом на президента.

Адвокатом Онищенка у лютому 2018 року стала екс-кандидатка в аудитори НАБУ Марта Борщ зі США.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна