“Я готовий бути на кордоні з нашим урядом”: Зеленський виступив зі зверненням щодо ситуації на польському кордоні. ВІДЕО

Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням щодо ситуації на польському кордоні – він запрошує главу польського уряду Дональда Туска та президента Анджея Дуду зустрітися на кордоні, щоб врегулювати питання.

Звернення опубліковане у середу, 21 лютого.

“Хочу звернутись до всіх, хто памʼятає, що означає повний сенс слова «солідарність». Слова, яке так сильно змінило історію всієї нашої Європи до кращого. Це було. І багато в чому є. Але ми бачимо й надмірну та несправедливу політизацію зараз, через яку спільні досягнення можуть почати розсипатися. Саме так розсипатися, як українське збіжжя, яке, на жаль, світ побачив на польських дорогах грубо викинутим із машин та вагонів. Це зерно, яке з великими труднощами вирощують наші фермери, наші селяни, попри всі складнощі безжальної російської агресії”, – каже Зеленський.

Відтак, Україна прагне спільно та справедливо вирішити ситуацію на кордоні – абсолютно прагматично.

“Я хочу звернутись до польського суспільства та засвідчити українську вдячність кожному й кожній, хто розділяє політичні маніпуляції та фундаментальні питання національної безпеки. Я хочу звернутись до уряду Польщі – до пана премʼєр-міністра Туска та міністрів. Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. Глава уряду України, увесь наш уряд, від логістики до аграрного сектору, і, звичайно, міністр оборони України, бо ця блокада на кордоні, на жаль, додає загроз і для постачання зброї нашим хлопцям на фронт. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане Президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити”, – наголошує президент.

Він заявив, що також готовий бути на кордоні разом із урядом.

“І я хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі. Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії”, – каже Зеленський.

“Досить Москви на наших землях. Досить непорозумінь. Не можна принижувати одне одного, не можна принижувати ані українських, ані польських фермерів. Нам потрібна єдність. Нам потрібні рішення – між нами, Україною та Польщею, та на рівні всієї Європи”, – резюмував глава держави.

Читайте також:
Зеленський: Під Куп’янськом новини з кордону з Польщею виглядають знущально. Ситуація не в зерні, а в політиці

Передісторія і контекст: чому страйкують польські перевізники

Із 6 листопада на кордоні Польщі з Україною польські далекобійники почали блокувати три прикордонні переходи – в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. 23 листопада додалася блокада ще одного пункту пропуску – “Медика–Шегині”. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Вимога поляків суперечить угоді України з ЄС.

Протест відбувається на тлі транзиту влади в Польщі – консервативна партія “Порядок і справедливість” за результатами виборів не змогла сформувати більшість, відтак її уряд є тимчасовим.

При цьому блокаду кордону підтримує лише невелика частина польських організацій перевізників, насамперед ті, що орієнтуються на ультраправу партію “Конфедерація”. Блокада накладається на зміну уряду Польщі – права партія “Право і солідарність” за результатами виборів відходить від влади, вона уникає втручання в конфлікт далекобійників на кордоні.

На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

У черзі станом на 16 грудня померли вже троє українських водіїв.

27 листопада міністерство інфраструктури Польщі повідомило, що звернулось до України з пропозицією для вирішення ситуації з блокадою на кордоні. Рада ЄС на рівні міністрів транспорту також обговорить ситуацію з блокуванням.

У грудні блокування ПП на кордоні почали також словацькі перевізники.

7 грудня стало відомо, що Укрзалізниця запускає контрейлерні поїзди з фурами через кордон з Польщею.

11 грудня за рішенням місцевої влади було розблоковано пункт пропуску “Дорогуськ-Ягодин” на кордоні з Польщею. Однак надалі суд скасував рішення мера гміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною.

У Польщі фермери 9 лютого розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Станом на ранок 10 лютого польські фермери блокували роботу трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Ягодин-Дорогуськ”, “Рава-Руська-Гребенне” та “Шегині — Медика”. Цього ж дня, об 11:30, завершився протест перед пунктом пропуску “Шегині-Медика”. Рух вантажівок відновлений.

Станом на ранок 14 лютого у п’яти заблокованих польськими фермерами пунктах пропуску на кордоні із Польщею перебуває 1300 вантажівок, які очікують на перетин кордону у бік України. Найбільше вантажівок навпроти ПП “Ягодин” та “Рава-Руська”.

Зранку 18 лютого в пункті пропуску “Ягодин — Дорогуськ” польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускаючи навіть швидкопсувні, небезпечні та гуманітарні вантажі.

Читайте також:
Польські фермери заблокували рух вантажівок у ПП “Дорогуськ — Ягодин” в обох напрямках: не пропускають навіть гуманітарні вантажі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна