УЗ запускає контрейлерні поїзди з фурами через кордон з Польщею. ВІДЕО

Польські митники наразі проводять огляд навантаженого 23 українськими фурами тестового контрейлерного поїзда, свою затримку пояснюють необхідністю узгодити габарити вантажів і наявність у фурах пального.

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ “Укрзалізниця”  Валерій Ткачов на зустрічі з агроекспортерами в четвер, 7 грудня.

Він підтвердив інформацію в поширюваному в інтернеті вірусному відео, на якому залізницею рухаються навантажені на котрейлерні платформи українські фури. У такий спосіб українські експортери намагаються вирішити проблему з перетином українсько-польського кордону, що блокується протягом місяця польськими перевізниками.

“Зараз у нас стоїть навантажений поїзд на переході з Хрубешувом (пункт пропуску на українсько-польському кордоні “Ізов – Хрубешув” – ред). У нас уже є завантажені 23 вагони контрейлерні з фурами”, – сказав Ткачов, його цитує “Інтерфакс”.

За його інформацією, наразі українська та польська сторони узгоджують технічні питання. У польської митниці є питання щодо габаритів вантажів, а також щодо наявності в баках фур палива.

“Найближчим часом ці питання ми намагатимемося вирішити, щоб його пропустили. Щойно цей тестовий поїзд пройде і все буде добре, ми запустимо це в масовому порядку”, – пообіцяв представник “УЗ” і повідомив, що оператором таких вантажоперевезень залізницею буде Український державний центр транспортного сервісу “Ліски”.

Увечері в четвер, 7 грудня, пресслужба “Укрзалізниці” теж опублікувала відео з відправкою першої партії вантажівок через кордон з Польщею.

Зазначається, що в складі поїзда 23 платформи, на які було завантажено 13 тягачів з напівпричепами.

“Поїзд курсує за маршрутом Скнилів (Україна) – Славкув (Польща). Митне та прикордонне оформлення вантажу проходить на залізничному прикордонному переході Ізов – Грубешів. Наразі ще існують формальні питання щодо швидкого перетину польського кордону, і фахівці вже працюють над прискоренням процесу. Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. Зі станції Славкув фури прямують до місця призначення вже автошляхом”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що трансфер водіїв автівок з точки завантаження на залізничну платформу в точку розвантаження забезпечується автобусом.

Щоб замовити перевезення вантажівки контрейлерним поїздом з України, потрібно звернутися до філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» АТ «Укрзалізниця», у зворотному напрямку – до UZ Cargo Poland.

Читайте також:
Близько 2500 вантажівок стоять у чергах на кордоні Польщі з Україною

Контекст: чому страйкують польські перевізники

Польські перевізники розпочали безстроковий протест 6 листопада. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.
Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня. Страйк призвів до повної зупинки руху на трьох прикордонних пунктах пропуску між Польщею та Україною: “Дорогуськ – Ягодин”, “Корчова – Краківець”, “Гребенне – Рава Руська”.
На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

Читайте також:
Збитки України через страйк польських перевізників уже сягнули понад €400 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна