Двоє працівників тернопільського ТЦК, які катували військовозобов’язаних, постануть перед судом

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо командира та солдата-гранатометника відділення охорони Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які знущалися з військовозобов’язаних.

Обвинувальний акт направлено до суду, повідомила пресслужба відомства 8 січня.

Слідство встановило, що ввечері 6 жовтня у середмісті Тернополя солдат-гранатометник з іншими військовослужбовцями зупинили місцевого мешканця для перевірки документів.

З’ясувавши, що чоловік народився в російському Мурманську, хоч і є громадянином України, вони запропонували йому проїхати до військкомату. Після відмови тернополянина силоміць заштовхали до автомобіля, завдаючи при цьому ударів, та доправили до приміщення ТЦК.

Згодом його та ще одного мобілізованого військові побили у приміщенні військкомату. Солдат-гранатометник та командир відділення охорони завдали ударів чоловікам, які лежали на ліжках у ТЦК. Відповідне відео було поширене в соцмережах. Один з потерпілих отримав середньої тяжкості тілесні ушкодження, а інший – легкі.

Таким чином працівники ТЦК хотіли силою змусити чоловіків пройти військово-лікарську комісію, а також покарати їх за конфлікт з черговим, якого ті намагалися побити та відібрати зброю.

Солдата-гранатометника обвинувачують у незаконному позбавлені волі людини, катуванні та умисному завданні тілесних ушкоджень середньої важкості(ч. 3 ст. 127, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 122 КК України).

Командира відділення охорони — у катуванні та завданні легких тілесних ушкоджень (ч. 3 ст. 127, ч. 1 ст. 125 КК України).

Обом військовим суд обрав запобіжні заходи – нічний домашній арешт та відсторонив від займаних посад.

Перед цим

Як писала “Новинарня“, 8 жовтня 2023 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження після публікації відео, де зафіксовано побиття працівниками тернопільського ТЦК військовозобов’язаних.

12 жовтня ДБР оголосило підозру командиру та солдату-гранатометнику відділу охорони Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соцпідтримки.

За фактом цього інциденту Тернопільський обласний ТЦК та СП опублікував коментар, у якому повідомив, що призначив службову перевірку щодо інциденту.

Водночас ТЦК натякнув, що конфлікт було спровоковано громадянами: “Що спровокувало конфлікт? Словесні образи та зухвалість з боку громадян по відношенню до працівників ТЦК СП? Приниження їх гідності? Нанесення удару військовослужбовцю, як на одному з відео? Для з’ясування усіх обставин, які відбулися, керівництвом Тернопільського ОТЦК СП призначено службову перевірку, за результатами якої буде вжито відповідних заходів”.

Водночас у колишньому військкоматі заявили, що оповіщення громадян здійснюють військовослужбовці, які мають досвід бойових дій, визнані обмежено придатними після отриманих поранень та контузій і переміщені в ТЦК СП для подальшого проходження служби.

Читайте також:
Дружина хотіла налякати чоловіка, ТЦК ні до чого: ОК “Південь” прокоментувало скандал з мобілізацією на “швидкій” в Одесі
У Львові працівники військкомату “запакували” чоловіка в авто: у ТЦК відреагували

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна