Побиття в ТЦК Тернополя: двом військовим оголосили підозру в катуванні

Працівники Державного бюро розслідувань оголосили підозру командиру та солдату-гранатометнику відділу охорони Тернопільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соцпідтримки. Раніше в соцмережі потрапили відео, де військові затримують і б’ють чоловіків.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

За даними слідства, близько 22:00 6 жовтня у середмісті Тернополя солдат-гранатометник з іншими військовослужбовцями зупинили місцевого мешканця для перевірки документів.

Зупинений чоловік народився в російському Мурманську, хоч і є громадянином України, зазначили в ДБР. Йому запропонували проїхати до військкомату, а після відмови — силоміць заштовхали в автомобіль, завдаючи ударів.

Згодом його та ще одного мобілізованого військові побили у приміщенні ТЦК.

Побиттю передував конфлікт потерпілих із черговим військкомату, стверджують правоохоронці. За словами свідків, чоловіки були напідпитку, вони намагалися побити чергового та забрати в нього зброю. Той надіслав заяву про побиття до поліції.

Слідчі повідомили командиру відділу охорони та солдату-гранатометнику про підозру в катуванні (ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України). Їм загрожує до 10 років ув’язнення.

Крім того, солдатові закидають незаконне позбавлення волі людини, за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням фізичних страждань (ч. 2 ст. 146 ККУ). Санкція статті передбачає до 5 років обмеження або позбавлення волі.

Готуються клопотання про обрання запобіжних заходів підозрюваним та відсторонення їх від займаних посад, додали в ДБР.

Передісторія

6 жовтня в Тернополі відбувся інший інцидент за участю військовослужбовців територіального центру комплектування – вони силою “пакували” чоловіків у мікроавтобус.

За фактом цього інциденту Тернопільський обласний ТЦК та СП опублікував коментар, у якому повідомив, що призначив службову перевірку щодо інциденту.

Водночас ТЦК натякнув, що конфлікт було спровоковано громадянами: “Що спровокувало конфлікт? Словесні образи та зухвалість з боку громадян по відношенню до працівників ТЦК СП? Приниження їх гідності? Нанесення удару військовослужбовцю, як на одному з відео? Для з’ясування усіх обставин, які відбулися, керівництвом Тернопільського ОТЦК СП призначено службову перевірку, за результатами якої буде вжито відповідних заходів”.

Водночас у колишньому військкоматі заявили, що оповіщення громадян здійснюють військовослужбовці, які мають досвід бойових дій, визнані обмежено придатними після отриманих поранень та контузій і переміщені в ТЦК СП для подальшого проходження служби.

Читайте також:
Щодо працівників ТЦК, які в Тернополі били військовозобов’язаних, відкрили кримінальне провадження

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна