Фіцо і Орбан не відкидають підтримку України повністю, їх закликали подумати про наслідки, – прем’єри Естонії та Болгарії

На саміті лідерів Європейського Союзу, який відбувся 26 жовтня, проросійських прем’єр-міністрів Угорщини та Словаччини Віктора Орбана та Роберта Фіцо “штурмували” питаннями щодо України. Зокрема, щодо наслідків відмови від військової підтримки.

Про розмову з прем’єрами на саміті розповіли прем’єрка Естонії Кая Каллас і її болгарський колега Ніколай Денков, цитує “Європейська правда” 27 жовтня.

“Вони обоє не відмовлялись від можливості надання допомоги Україні – навіть у довгостроковій перспективі. Питання у тому, які види допомоги і як вони використовуються, як Європейський Союз може бути певний у тому, що допомога використовується ефективно. Ось такою була дискусія вчора”, – розповів Денков.

На саміті Орбана й Фіцо також запитали про те, яким вони бачать майбутнє у випадку відмови від військової підтримки України. Але вони не надали відповідь.

“Вони висловлювали свою позицію, а їм звісно ж ставили питання про те, як вони собі бачать майбутнє – якою буде альтернатива, якщо ми не будемо допомагати Україні. Якщо Росія переможе, що далі? Чого вони вважають, що ми будемо у безпеці, якщо не підтримаємо Україну зараз? І на це питання вони не відповіли. Тож, думаю, треба з ними говорити далі”, – сказала Кая Каллас.

Напередодні

Як писала “Новинарня“,  Віктор Орбан і Роберт Фіцо виступили проти виділення Україні нового пакету допомоги у розмірі 50 мільярдів євро.

Прем’єр Словаччини Фіцо напередодні заявив: “Нехай краще (Україна та Росія – “Н“) 10 років ведуть переговори про мир, ніж 10 років вбивають одне одного без жодного результату”. Додавши, що на цьому етапі війни “у Росії більші територіальні здобутки, ніж в України”. А через його перемогу на виборах  президентка Словаччини Зузана Чапутова виступила проти передачі Україні нового пакета військової допомоги.

Скандальні проросійські заяви Віктора Орбана щодо України

У червні угорський прем’єр сказав, що президент РФ Володимир Путін не є воєнним злочинцем, а Україну більше не можна вважати суверенною державою, бо вона нібито залежить від США та Заходу.

Окрім того, політик звинуватив Штати у розпалюванні війни, бо Вашингтон виділяє кошти та передає Києву військову техніку. Орбан цинічно заявив, якби в українців не було б зброї, вони б сіли за стіл переговорів із Росією.

Віктор Орбан також вважає, що ЄС витрачає на підтримку України забагато коштів, які могли б бути використані в інтересах угорських чи польських громадян. Зокрема, він наголосив, що Будапешт більше не має грошей, аби підтримувати Київ.

Пізніше він заявив, що нібито Захід “воюватиме до останнього українського солдата”, а війну в Україні можна закінчити лише шляхом дипломатії та переговорів.

Читайте також:
“Підтримуємо, але будуть умови”: новий спікер Палати представників США про допомогу Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна