“Нехай 10 років домовляються про мир”: проросійський прем’єр Словаччини Фіцо не підтримує військову допомогу Україні

Новий прем’єр-міністр Словаччини, проросійський популіст Роберт Фіцо заявив, що не підтримуватиме військову допомогу Україні.

Про це пише агенція Aktuality 26 жовтня.

Відповідну заяву Фіцо зробив у виступі перед членами парламентського комітету з європейських справ перед самітом лідерів у Брюсселі.

“Нехай краще 10 років ведуть переговори про мир, ніж 10 років вбивають одне одного без жодного результату”, – сказав він.

Та додав, що на цьому етапі війни “у Росії більші територіальні здобутки, ніж в України”.

25 жовтня у Словаччині затвердили новий уряд на чолі з Робертом Фіцо за підсумками парламентських виборів. На ключових для України посадах опинились неприхильні до підтримки Києва посадовці.

Нагадаємо, очолювана проросійським популістом Робертом Фіцо партія Smer-SD отримала майже 23% голосів на дострокових парламентських виборах у Словаччині 30 вересня. 2 жовтня експрем’єр отримав два тижні на формування правлячої коаліції.

Через перемогу Фіцо на виборах президентка Словаччини Зузана Чапутова виступила проти передачі Україні нового пакета військової допомоги.

Наслідки для України

Для України найважливішим є те, що в передвиборчій риториці Роберт Фіцо виступав за припинення будь-якої військової чи збройної допомоги Україні.

Американський канал CNN подавав експрес-аналіз виборів під заголовком “На виборах у Словаччині переміг проросійський політик“, зазначаючи, що виграла партія, очолювана прокремлівським діячем, і це буде викликом єдності Словаччини з Європейським Союзом – насамперед у питанні, що стосується питання України.

CNN зазначав, що перемога Фіцо та партії Smer означатиме поворотний момент у питанні підтримки України Словаччиною та матиме “далекосяжні наслідки для всього регіону”. Видання нагадувало, що Фіцо звинувачує в російсько-українському конфлікті “українських нацистів і фашистів”, які нібито спровокували Путіна втрутитися в Україну, і тим самим повторює наративи Путіна.

Раніше Україна отримувала від Словаччини ще САУ “Зузана”.

Читайте також:
“Підтримуємо, але будуть умови”: новий спікер Палати представників США про допомогу Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна