Вибори у Словаччині виграла проросійська партія Фіцо, який хоче припинити збройну допомогу Україні. Але важить коаліція

На виборах у Словаччині, що відбулися 30 вересня, відносну більшість голосів здобула антиукраїнська партія колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо.

За результатами обробки понад 99,9% протоколів соціал-демократична партія Smer-SD Фіцо набирає 22,95% голосів.

На другому місці – ліберальна партія “Прогресивна Словаччина”, близька до чинної президентки Зузани Чапутової, з 17,96%.

На третьому місці – партія “Голос” ще одного експрем’єра Петера Пеллегріні – 14,7%.

Ця партія в Національній раді може вступити в коаліцію як із прозахідними, так і з проросійськими силами.

Блок OL’aNO+ експрем’єра-популіста Ігоря Матовича набрав 8,9%. Це найбільший провал порівняно з минулими виборами – мінус 49 місць (у 2020 році Матович мав 25% підтримки).

Християнсько-демократичний рух (проукраїнські консерватори) здобув 6,82%, а ліберальна партія SaS (“Свобода і справедливість”) – 6,32%,

Також у парламент проходить Словацька національна партія колишнього спікера Андрея Данко, відома антиукраїнськими настроями, – 5,63%.

Натомість ультраправа антиукраїнська партія “Республіка” набирає 4,75% і не долає 5-відсотковий бар’єр до парламенту.

З такими результатами розподіл мандатів може виглядати наступним чином: партія Фіцо – 42, “Прогресивна Словаччина” – 32, “Голос” Пеллегріні – 27, блок OL’aNO+ Матовича  – 16, християнські демократи – 12,  SaS – 11, Словацька національна партія – 10.

У словацькому парламенті (Національній раді) 150 місць.

Наслідки для України

Для України найважливішим є те, що в передвиборчій риториці Роберт Фіцо виступав за припинення будь-якої військової чи збройної допомоги Україні. Він може прийти до влади за результатами “коаліціади” та порушити єдність Євросоюзу.

Американський канал CNN подає експрес-аналіз під заголовком “На виборах у Словаччині переміг проросійський політик“, зазначаючи, що виграла партія, очолювана прокремлівським діячем, і це буде викликом єдності Словаччини з Європейським Союзом – насамперед у питанні, що стосується питання України.

CNN зазначає, що перемога Фіцо та партії Smer означатиме поворотний момент у питанні підтримки України Словаччиною та матиме “далекосяжні наслідки для всього регіону”. Видання нагадує, що Фіцо звинувачує в російсько-українському конфлікті “українських нацистів і фашистів”, які нібито спровокували Путіна втрутитися в Україну, і тим самим повторює наративи Путіна.

Що стосується європейських справ, CNN висловлює стурбованість тим, що Роберт Фіцо об’єднається з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, і вони створять проблеми в ЄС. Якщо до них приєднається польська партія “Право і справедливість”, яка перебуває на порозі чергової перемоги на польських парламентських виборах, то Словаччина, Польща й Угорщина можуть стати проблемним блоком для Євросоюзу.

Британська корпорація BBC також повідомляє: “Популістська партія перемогла на виборах у Словаччині, але потребує партнера по коаліції”. При цьому Smer зазначена як “промосковська партія”.

Німецька Die Zeit також подає новини зі Словаччини під заголовком “Проросійська партія перемогла на парламентських виборах” і нагадує, шо Фіцо виступає за призупинення допомоги Україні.

Навіть катарське агентство Al Jazeera пише про перемогу Smer із заголовком “Проросійська партія перемогла на виборах у Словаччині“.

Агентство Reuters повідомляє про вибори в Словаччині із заголовком “Проросійський екс-прем’єр Фіцо переміг на виборах, йому потрібні партнери по коаліції“. Британське медіа також констатує, що Фіцо хоче припинити підтримку України, і що партія “Голос”, імовірно, стане його партнером по коаліції.

Багато оглядачів сходяться на думці, що саме “Голос” (Hlas) отримав “золоту акцію” для формування уряду Словаччини за результатами виборів-2023.

Її лідер Петер Пеллегріні був однопартійцем Роберта Фіцо і став прем’єром у 2018 році після того, як Фіцо довелося піти у відставку під тиском обвинувачень та масових протестів через убивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка. Після виборів 2020 року Пеллегріні та частина депутатів Smer-SD засновувала нову партію – “Голос”, щоб не асоціюватися з токсичною репутацією Фіцо.

Якщо в уряді Фіцо Пеллегріні був віцепрем’єр-міністром з питань інвестицій та інформатизації, то надалі працював на посадах прем’єр-міністра (2018-2020) та заступника голови Національної ради (2020).

Як писала “Європейська правда” перед виборами, на відміну від Smer-SD, партія “Голос” уникає розмов про зовнішню політику, критикуючи уряд за економічні провали та позиціонуючи себе як класичну соціал-демократичну партію. Люди, які добре знають Пеллегріні, характеризують його як цілком прозахідного політика, що не має симпатій до нинішньої Росії. Проте ймовірність того, що “Голос” увійде до коаліції із Smer-SD, дуже висока. За даними деяких словацьких медіа, за такий крок Фіцо готовий поступитися прем’єрством Пеллегріні. “Також багато кажуть про компромат, який є у Фіцо на Пеллегріні”, – пише “ЄП”.

Оцінка політолога

Оглядач Петер Барді на сайті Aktuality.sk підсумовує: “Роберт Фіцо об’єднав розчарованих і розлючених виборців, які виступають проти істеблішменту… Фіцо повернувся. Він дуже сильний і готовий взяти владу, правити і мстити. І це не є доброю новиною для Словаччини та її розвитку”.

“Ми прокидаємося вранці, коли стає ясно, що Роберт Фіцо знову є лідером найсильнішої політичної партії Словаччини. Хоча на його можливе повернення після виборів 2020 року ніхто не ставив ані цента, за три з половиною роки він показав, як бореться за владу.

Він був мотивований відходом Петера Пеллегріні, що він вважав величезною зрадою, необхідністю захистити свій народ, він стикався з кримінальним переслідуванням і жаданням помсти. Він шукав виборців серед тих, хто йому залишився – серед обдурених змовами та кремлівськими наративами людей, серед потенційних виборців антисистемних партій, які не вірять у представницьку демократію, державу та інститути. Він змінив риторику, адаптував її до аудиторії та став її голосом. Роздроблені групи людей знайшли свого політичного лідера. І Фіцо з тих, хто хотів його почути”, – пише оглядач.

“Дорогою нареченою цих виборів є “Голос” Петера Пеллегріні. Ця партія вирішить, чи вдасться Фіцо повернутися до влади. Це означало б системну антикампанію та дії проти незалежності громадських організацій, ЗМІ, проти громадянського суспільства загалом”, – зазначає водночас Барді.

Читайте також:
Словаччина передала Україні на озброєння гаубиці Zuzana 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна