Вбитий словацький журналіст розслідував шахрайство італійської мафії з європейськими фондами

 

Журналіст Ян Кучак, вбитий в Словаччині, займався розслідуванням випадків шахрайства з грошима європейських фондів. Він пов’язував їх з італійським мафіозним кланом “Ндрангета”.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив колега Кучака, журналіст Том Ніколсон, інформує Idnes.cz.

Куцяк написав Ніколсону, що справа незаконного одержання коштів з європейських фондів, імовірно, пов’язана з калабрійською мафією “Ндрангета”. Він вважав, що зловмисники незаконно отримують гроші фондів нібито на вирощування екологічно чистих рослин, хоча насправді нічого не виробляють.

Очільник словацької поліції Тібор Гашпар повідомляв, що це перше вбивство журналіста в Словаччині.

Том Ніколсон припускає, що зокрема й через це можна підозрювати італійську мафію. Адже словацькі кримінальні авторитети навіть у набільш погані для країни часи лише переслідували та били журналістів, але не позбавляли їх життя.

Редактор видання Aktuality.sk, для якого писав вбитий журналіст, повідомив, що Ян Кучак вів розслідування разом з італійськими журналістами: він намагався дізнатися все про шахрайство зі словацького боку, а вони — з італійського.

Водночас чеські ЗМІ після вбивства нагадували, що Кучак в останні тижні регулярно писав про суперечливого підприємця Маріана Кочнера. Журналіст навіть подав проти нього кримінальну скаргу через передбачувані погрози.

Кочнер в понеділок сказав, що журналістам він не погрожує і не знав про подану проти нього скаргу. Він особисто зустрічався з Кучаком тільки на одній прес-конференції. Підприємець також стверджував, що неодноразово відповідав на запитання журналіста електронною поштою.

Тіла 27-річного журналіста-розслідувача Яна Кучака та його дівчини Мартіни Кушнірової знайшли у їхньому помешканні неподалік міста Трнава 25 лютого. Обох їх застрелили. Найбільш вірогідним мотивом злочину правоохоронці вважають професійну діяльність Кучака.

Словацький уряд пообіцяв виплатити винагороду в 1 мільйон євро за будь-яку інформацію, яка допоможе у розслідуванні подвійного вбивства.

Читайте також:
На Мальті вбита журналістка, яка розслідувала афери влади за “панамським досьє”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна