Через перемогу Фіцо на виборах президентка Словаччини вже зупинила надання України пакету військової допомоги

Президентка Словаччини Зузана Чапутова виступила проти передачі Україні нового пакета військової допомоги у зв’язку з результатом парламентських виборів, на яких перемогла антиукраїнська партія Smer-SD експрем’єра Роберта Фіцо.

Про це 4 жовтня повідомило словацьке видання Dennik N, передає “Європейська правда“.

Міністерство оборони розглядає можливість надання Україні чергового пакету військової допомоги. Її могли б передати ще за каденції технократичного уряду Людовіта Одора, але президентка Зузана Чапутова, яка є політично відповідальною за кабінет міністрів, виступила проти такого плану.

У коментарі Dennik N речник Чапутової Мартін Стрижинець пояснив, що вона таким чином “поважає результати демократичних виборів”, переможець яких обіцяв виборцям “не давати Україні жодного патрона”. На її думку, ігнорування цієї позиції Smer-SD та “деяких інших” партій “створило б прикрий прецедент на майбутнє”.

Нагадаємо, очолювана проросійським популістом Робертом Фіцо партія Smer-SD отримала майже 23% голосів на дострокових парламентських виборах у Словаччині 30 вересня. 2 жовтня експрем’єр отримав два тижні на формування правлячої коаліції.

Наслідки для України

Для України найважливішим є те, що в передвиборчій риториці Роберт Фіцо виступав за припинення будь-якої військової чи збройної допомоги Україні.

Американський канал CNN подавав експрес-аналіз виборів під заголовком “На виборах у Словаччині переміг проросійський політик“, зазначаючи, що виграла партія, очолювана прокремлівським діячем, і це буде викликом єдності Словаччини з Європейським Союзом – насамперед у питанні, що стосується питання України.

CNN зазначав, що перемога Фіцо та партії Smer означатиме поворотний момент у питанні підтримки України Словаччиною та матиме “далекосяжні наслідки для всього регіону”. Видання нагадувало, що Фіцо звинувачує в російсько-українському конфлікті “українських нацистів і фашистів”, які нібито спровокували Путіна втрутитися в Україну, і тим самим повторює наративи Путіна.

Раніше Україна отримувала від Словаччини ще САУ “Зузана”.

Читайте також:
Зеленський зустрівся із президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою

Президентом Словаччини стала проукраїнська лібералка Зузанна Чапутова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна