Президентом Словаччини стала проукраїнська лібералка Зузанна Чапутова

 

Ліберальна прозахідна опозиційна кандидатка Зузанна Чапутова здобула перемогу на виборах президента Словаччини, що відбулися 30 березня.

За даними словацького центрвиборчкому, Чапутова – заступниця голови партії “Прогресивна Словаччина” – здобула підтримку 58,40% виборців (1,056 млн. осіб).

Її суперник, віце-президент Єврокоміссії Марош Шефчович – висуванець владної партії SMER – набрав 40,57%, або 870 тис. голосів.

Нагадаємо, в першому турі за Зузанну Чапутову віддали голоси 40,57% виборців, за Шевчовича – 18,66%.

Чапутова стала першою жінкою – президентом Словаччини.

“І Чапутова, і Шефчович, вважаються в цілому дружніми до України політиками. Проте Чапутова більш однозначно виступає за надання європейської перспективи для Києва та за продовження санкцій проти РФ”, – пише “Європравда”.

Зузана Чапутова

Це видання напередодні виборів писало про 45-річну Зузану Чапутову: “Засновниця адвокатського об’єднання, що надавало послуги неурядовим організаціям, вона відома тим, що добилася скасування амністії щодо екс-прем’єра Владіміра Мечіара – мабуть, найнегативнішого персонажа новітньої словацької історії. А на додачу вона відома як екоактивістка, яка близько 10 років боролася за закриття сміттєвого полігону біля міста Пезінок та зрештою домоглася цього.

Та головне, Чапутова – досить незвичний тип політика для сьогоднішніх держав на сході Євросоюзу. Вона декларує відверто ліберальні гасла. Зокрема, підтримує права жінок на аборти та можливість усиновлення дітей одностатевими парами. Це досить незвично для консервативної Словаччини…”

“Нещодавно я читав лекції в університеті Прешова і після лекції пішов до студентської пивної. Там якраз дискутували про політиків та конкретно – про Чапутову. Студенти були однозначні – за неї не можна голосувати за жодних обставин. Адже вона розлучена, підтримує геїв, а головне – хоче роздавати гроші циганам. Таку аргументацію я міг очікувати від старших людей, але чути її від молоді було досить дивно”, – казав у коментарі “ЄП” директор Асоціації словацької зовнішньої політики Александр Дулеба.

“Перемога Чапутової стала би найвдалішим варіантом для України. Хоча і Шефчович декларує дружню до України політику, існує ризик його залежності від курсу Smer, який час від часу заграє з Кремлем. Натомість Чапутова на світоглядному рівні має несприйняття дій Росії”, – ішлося в репортажі “ЄП” зі Словаччини.

Президент Словаччини має обмежені повноваження, але не церемоніальні. Він має повноваження призначати прем’єр-міністра країни, накладати вето на законопроекти (якщо це не підтверджено більшістю у дві третини голосів), висувати суддів Конституційного суду тощо.

Президент 2014-2019 років Андрей Кіска не балотувався на другий термін.

Читайте також:
Словаччина вислала російського дипломата через шпигунство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна