Орбан: Україна – більше не суверенна держава, а Путін – не воєнний злочинець

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вкотре зробив скандальну заяву щодо України. За його словами, президент РФ Володимир Путін не є воєнним злочинцем, а Україну більше не можна вважати суверенною державою, бо вона нібито залежить від США та Заходу.

Про це він сказав у інтерв’ю німецькому виданню Bild.

“Але справді важливо те, що хочуть робити американці. Україна більше не є суверенною державою. У них немає грошей. У них немає зброї. Вони можуть воювати лише тому, що ми їх підтримуємо на Заході. Тож якщо американці вирішать, що хочуть миру, мир буде”, – сказав угорський прем’єр.

Разом з тим, він наголосив, що віра у здатності України виграти війну є повним нерозумінням ситуації.

“Я думаю, що те, як українці борються на передовій, а ми підтримуємо їх фінансово, інформацією, інструментами, і вони можуть виграти війну проти Росії – це неправильне розуміння ситуації. Це неможливо… Я говорю про кінець війни, і проблема в тому, що в українців закінчаться солдати раніше, ніж у росіян, і це буде вирішальним чинником зрештою”, – заявив Орбан.

Окрім того, прем’єр звинуватив США у розпалюванні війни, бо Вашингтон виділяє кошти та передає Києву військову техніку. Орбан цинічно заявив, якби в українців не було б зброї, вони б сіли за стіл переговорів із Росією.

“Ми хочемо бути в мирі з хлопцями. Тому ми нікому не даємо грошей і зброї, в тому числі українцям, ми просто хочемо домовлятися і створювати мир і перемир’я. Отже, це в руках американців”, – сказав він, додавши:Я був відданий миру з самого початку. Тож якби переговори були з самого початку, то не було б стільки смертей і країна не була б зруйнована”, – підкреслив він.

Він додав, що знає про позицію України, яка наполягає на звільненні всіх окупованих територій. Однак вважає, що все залежатиме від США.

“Те, що дійсно важливо, так це те, що американці хочуть робити. Україна перестала бути суверенною державою. У них немає грошей. У них немає озброєння. Вони можуть воювати лише тому, що ми підтримуємо їх на Заході. Тому, якщо американці вирішать, що хочуть миру, то так і буде”, – наголосив глава угорського уряду.

Також, на думку Орбана, якби Путін захопив всю Україну, на цьому війна б закінчилась, а воювати з іншими країнами – такими як Польща, Естонія чи Литва – він би не наважився, оскільки ці країни є членами НАТО. А Росія – слабша за НАТО.

“НАТО набагато сильніший за Росію. Навіщо комусь слабшому нападати на НАТО?” – сказав.

На запитання про те, чи вважає він Путіна воєнним злочинцем, угорський прем’єр відповів, що ні.

“Ні. Не для мене. Тому що ми на війні. Про воєнні злочини можна говорити після війни. Якщо ви хочете перемир’я, а потім перемовин, ми повинні переконати тих, хто є частиною конфлікту, сісти за стіл переговорів. Запросити їх за стіл і сказати: “Підійди сюди, я тебе арештую” – не найкраща ідея. Тому ми можемо обговорити всі ці юридичні та кримінальні прошарки як частину миру. Тому зараз не доцільно говорити про це”, – резюмував.

Раніше Орбан також заявляв, що Україна “фінансово неіснуюча країна” і без підтримки партнерів війна одразу закінчиться. Його слова відразу викликали схвальну реакцію у Москві.

Він акцентував, що Європа дає кошти на українські пенсії, заробітні плати, потреби освіти й охорони здоров’я, відтак не даючи ці кошти у свої бюджети, і так “не може тривати безкінечно”.

Слова Орбана помітив заступник секретаря Ради безпеки РФ Дмитрій Медведєв.

“Молодець, сміливо і точно для європейського політика. Можна лише додати, що як тільки закінчиться західне фінансування, закінчиться сама Україна”, – відреагував Медведєв.

Читайте також:
Угорщина не підтримала виділення 500 млн євро з фонду ЄС, який допомагає Україні зброєю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна