У Чернігові погасили марку “Вічна пам’ять”, присвячену полеглим захисникам України

“Укрпошта” випустила благодійну поштову марку “Вічна памʼять!” 29 серпня, у День пам’яті загиблих захисників України. У цю ж дату марку урочисто погасили у Чернігові.

Про це повідомили у пресслужбі компанії.

Тираж поштової марки становитиме 500 тис. примірників. Номінал — U = 12,00 грн (відповідає тарифу на пересилання непріоритетного простого листа вагою до 50 г у межах України) + 3,00 грн (додатковий номінал, призначений для відрахування на благодійні цілі).

Виручені від продажу кошти підуть на підтримку сімей військовослужбовців, які загинули, захищаючи Україну. До поштової марки також випущено конверт “Перший день”.

“29 серпня ми вшановуємо пам’ять військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, котрі віддали життя за Батьківщину. Ця дата є нагадуванням про одну з найкривавіших подій російсько-української війни на сході країни — Іловайську трагедію. «Зелений коридор», що пролягав через соняшникові поля, став останнім у житті наших захисників. Надалі саме ця квітка стала символом Дня пам’яті загиблих героїв”, – зазначили в компанії.

Ескізом до нової поштової марки стала картина заслуженого художника України Олега Шупляка “Журба” (2016 р.). На ній козак-бандурист схиляє голову над могилами побратимів, а над ним журавлі летять у вирій. У давньоруській міфології вирій — вічно зелена й сонячна країна, що розташована далеко на сході (або на півдні, “за морем”), де мешкають душі померлих.

“Сьогодні вся Україна відзначає День пам’яті захисників України. Це особливий день. Тому і марку, яку ми йому присвятили, запускаємо тихо, о 09:00, разом з хвилиною мовчання по всій країні, памʼятаючи подвиг кожного, хто до кінця боровся за свободу України”, – написав генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Марка “Вічна памʼять!” та конверт уже доступні у відділеннях та онлайн.

Читайте також:
“Укрпошта” презентувала нову марку “Україна-мати” до Дня Незалежності

Найпопулярніші марки “Укрпошти”

Нагадаємо, 12 квітня 2022 року Укрпошта ввела в обіг марку, на які зображений український військовий та російський корабель. Марка відсилає до фрази “Русскій воєнний корабль, іді н***й”. Це — відповідь українських солдатів з острова Зміїний, яку під час російського вторгнення в Україну 24 лютого отримав окупаційний корабель на пропозицію здатися. Марка стала справжнім раритетом серед філателістів як “пророча”.

23 травня 2022-го “Укрпошта” почала продаж нової марки зі знищеним російським крейсером “Москва” – “русскій воєнний корабль – всьо!”. На ній додали слово “DONE”, яке є посиланням до потопленого крейсера “Москва”.

4 листопада 2022 року “Укрпошта” ввела в обіг марку “Кримський міст на біс!”, як нагадування про вибух, який пошкодив споруду та частково обмежив шляхи постачання озброєння.

1 липня 2023 року в обіг вийшла марка “Укрпошти” на честь річниці звільнення острова Зміїний.

Читайте також:
“Нова пошта” безкоштовно доставлятиме посилки для військових

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна