У Криму перед судом затримали громадянську журналістку Зудієву. Але вже відпустили, наклавши штраф

У Криму окупаційна російська поліція затримала громадянську журналістку, кримську татарку Лутфіє Зудієву, яка висвітлювала черговий “суд” над переслідуваними кримцями. Але невдовзі її відпустили, наклавши штраф.

Про це 27 липня повідомив Антон Наумлюк – редактор видання “Ґрати”, для якого пише Зудієва.

“Згідно з редакційним завданням, вона мала висвітлювати судове засідання у Верховному суді Криму у справі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, обвинувачених російською владою в диверсії. Зудієву відмовилися пустити до будівлі суду, а згодом затримали. Разом із нею затримали ще 12 кримських татар, родичів та друзів Джеляла та Ахтемових, які приїхали до суду та безуспішно намагалися потрапити на відкрите засідання. Серед затриманих також є кореспондент видання «Грані» Куламет Ібраїмов. Під час затримання Зудієва продемонструвала прескарту та заявила про те, що виконує редакційне завдання, проте поліцейські це проігнорували”, – розповів Наумлюк у фейсбуці.

Зудієву доставили до Залізничного райвідділу окупаційної поліції Сімферополя, де погрозами намагалися змусити здати відбитки пальців та зразки слини. Вона відмовилася. У результаті на Зудієву склали адмінпротокол про “участь у масовому одночасному перебування громадян у громадському місці поблизу Верховного суду Криму… з метою подальшого інформування у ЗМІ”.

“Ґрати” вимагали негайно звільнити журналістку та інших незаконно затриманих сьогодні у Верховного суду кримчан.

Увечері в четвер чотирьох затриманих суд оштрафував, серед них і Лутфіє Зудієва. Тоді як Куламета Ібраїмова заарештували на п’ять діб “через те, що це повторна адмінка”, повідомив Наумлюк. Він зазначив, що Ібраїмова в січні окупантм вже затримували біля гарнізонного суду, коли слухали апеляцію на вирок “Красногвардійській групі Хізб ут-Тахрір”.

“Сподіваюся, що для Лутфіє штрафом все обійдеться. Це не найбільша ціна за те, щоб мати можливість розповідати про те, що відбувається в Криму. Але Куламета вже заарештовано. А за підрахунками НСЖУ, серед кримчан зі строками (деякі у кримських татар просто гігантські) — 12 цивільних журналістів”,- написав Антон Наумлюк.

“Не забувайте, будь ласка, про це. У тому, що російська пропаганда так і не змогла створити міфологію про мирне приєднання Криму та створення там комфортного життя, яке всіх влаштовує, — величезна заслуга тих, хто роками розповідає про репресії та державний терор щодо будь-яких нелояльних на півострові. Насамперед кримських татар, звісно”, – додав Наумлюк.

Читайте інтерв’ю “Новинарні“:
Півострів, що бореться. Лутфіє Зудієва – про “Кримську солідарність” та журналістику опору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна