Іран визнає Крим і Донбас українськими, – глава МЗС

Глава МЗС Ірану Хоссейн Амірабдоллахян заявив, що його держава не визнає анексію Росією окупованих територій України, зокрема Криму.

Про це він сказав в інтерв’ю турецькому каналу TRT World 19 січня.

“Ми виступаємо проти війни і переселення людей в Україні. З іншого боку, ми визнаємо суверенітет і територіальну цілісність країн у рамках міжнародного права, і з цієї причини, незважаючи на прекрасні відносини між Тегераном і Москвою, ми не визнаємо відокремлення Криму від України”, – сказав іранський дипломат.

“Ми не визнавали відокремлення Луганської і Донецької областей від України, тому що ми наполягаємо на нашому постійному принципі у міжнародній політиці. Коли ми говоримо, що війна не є рішенням в Україні, ми маємо це на увазі, і ми віримо, що це фундаментальна політика, і ми покладаємось на це”, – додав він.

Іранський високопосадовець 17 січня прибув до Анкари з робочим візитом, де зустрічався з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

Контекст

Ісламська Республіка Іран надає Росії військову підтримку у війні проти України, постачаючи Москві зокрема дрони-камікадзе. Росія застосовує їх по цивільній інфраструктурі України. У зв’язку з цими поставками США, ЄС та інші країни Заходу запровадили санкції проти Ірану.
Імовірно, Іран і Росія ведуть переговори щодо угоди про постачання певних видів ракет.

У Білому домі вважають, що в обмін на постачання Іраном Росії зброї для ведення війни в Україні Москва надає Тегерану “безпрецедентний рівень” військово-технічної підтримки.

У ГУР МОУ вважають, що Іран утримується від поставки ракет до РФ через потенційні наслідки.

Читайте також:
Іран готує нову партію дронів для Росії, – розвідка

Президент Сербії Вучич: Крим і Донбас – це Україна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна