Президент Сербії Вучич: Крим і Донбас – це Україна

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна не може підтримати вторгнення Росії в Україну та визнає Крим і Донбас українськими територіями.

Про це він сказав в інтерв’ю інформагенції Bloomberg, оприлюдненій 18 січня.

“Ми з самого початку говорили, що не могли і не маємо права підтримувати вторгнення Росії в Україну. Для нас Крим – це Україна, Донбас – це Україна, і так буде завжди”, – підкреслив сербський президент.

В інтерв’ю Вучич також спрогнозував, що у війні між Україною та Росією “найгірше ще попереду”, оскільки обидві сторони заглиблюються в конфлікт.

Президент Сербії, який мав десятки зустрічей із Володимиром Путіним протягом останніх років і брав уроки російської мови, щоб мати можливість говорити з ним безпосередньо, сказав, що не розмовляв зі своїм колегою вже “багато місяців”. Також він підкреслив, що Сербія далеко не в усьому підтримує владу в Москві: “Ми не завжди в захваті від деяких їхніх позицій. У нас традиційно хороші відносини, але це не означає, що ми підтримуємо кожне рішення або більшість рішень, які надходять з Кремля”.

Контекст

Сербія – традиційно один із найближчих союзників Росії в Європі – намагається встановити певну дистанцію від Москви. Небажання Сербії приєднатися до санкцій США та Європейського Союзу проти Росії призвело до посилення тиску на Белград з метою розірвати партнерство з РФ. Вучич називав заклики ЄС приєднатися до санкцій “брутальним втручанням” у внутрішні справи його держави.

Фото: “Газета.ру”

Водночас Вучич і раніше, зокрема у 2018 році, наголошував, що Сербія не визнає анексії Криму РФ, посилаючись, серед іншого, на прецедент Косова (яке Україна не визнає незалежним).

Читайте також:
Росія має припинити спроби вербування сербів до ПВК “Вагнер” на війну проти України, – президент Вучич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна