Росія має припинити спроби вербування сербів до ПВК “Вагнер” на війну проти України, – президент Вучич

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Росія повинна припинити спроби вербування сербів для участі у воєнних діях на боці ПВК “Вагнер” в Україні.

Про це у вівторок, 17 січня, повідомило інформагентство Reuters, передає “Європейська правда”.

Вучич розкритикував російські сайти та групи в соціальних мережах за публікацію оголошень сербською мовою, в яких група “Вагнера” закликає добровольців вступати до її лав.

“Чому ви, з “Вагнера”, кличете когось із Сербії, коли знаєте, що це суперечить нашим правилам?” – сказав Вучич.

Сербські добровольці брали участь у бойових діях на боці російських сил в Україні у 2014-2015 роках та пізніше. Ніхто не має чіткого уявлення про точні цифри, але десятки сербів записалися воювати в Україні з 2014 року, кажуть оглядачі.

Законодавство Сербії забороняє участь своїх громадян у конфліктах за кордоном, і кілька людей були засуджені за це.

Вучич заперечив звинувачення в тому, що “група Вагнера”, очолювана Євгеном Пригожиним, близьким до Путіна, має присутність в Сербії, де прокремлівські й ультранаціоналістичні організації підтримали вторгнення в Україну.

Міністр внутрішніх справ Сербії Мілош Вучевич у понеділок заявив, що цивільні й військові спецслужби країни вивчають і перевіряють інформацію про можливу участь сербів на боці Росії у війні проти України.

Інформація про участь сербів у війні в Україні на боці Росії почала поширюватись у соцмережах у середині січня. Тоді в російському “ВКонтакте” з’явились фото з сербськими бойовиками, які прибули в Запорізьку область.
У повідомленні стверджувалось, що серби приїхали в Україну в порушення закону й нібито вступили до так званого “батальйону імені Павла Судоплатова”. Одночасно у Telegram почали поширюватись відео з нібито сербськими бойовиками, які заявляють, що приїхали в Україну “допомагати нашим братам”.

Читайте також:
У Сербії літерами Z сплюндрували мурал із Лесею Українкою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна