Виконувати завдання тепер не здатен: у ВМС підтвердили ураження російського судна “Коммуна” в Севастополі

У Військово-морських силах ЗСУ підтвердили ураження російського судна “Коммуна” в тимчасово окупованому Севастополі вранці 21 квітня.

Про це заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук у Facebook.

“Сьогодні в Криму українські ВМС дістали черговий корабель зі складу ЧФ РФ “Коммуна”, — зазначив він.

За словами Плетенчука, характер пошкоджень перевіряється, але однозначно корабель виконувати завдання тепер не здатен.

“Це буде повторюватися, поки у росіян не скінчаться кораблі, або вони не заберуться з Криму”, — додав Плетенчук.

Довідка

“Коммуна” (перша назва — “Волховъ”) — морське допоміжне судно ВМФ Росії, рятувальник підводних човнів. Найстаріше судно ВМФ Росії, і найстаріше у світі судно, що фактично перебуває на озброєнні і виконує бойові завдання. Введено в експлуатацію у 1915 році.

Проєкт цього корабля розробили на Путиловському заводі в Петербурзі ще 1911 року – за часів царату, за три роки до початку Першої світової війни. Третя дочка імператора Миколи II Марія розбила пляшку шампанського об борт судна, яке тоді називалося “Волховъ”, 17 листопада 1913 року.

Спуск на воду судна “Волховъ”. Санкт-Петербург, 1913 рік

За 110 років існування цього судна ані СРСР, ані Росія не створили щось подібне за можливостями та провели вже нескінченну кількість ремонтів та модернізацій рятувальника.

За час свого існування “Коммуна” підняла п’ять підводних човнів – у 1917, 1928, 1931, 1956 та 1957 роках. Максимальна глибина, з якої це допоміжне судно підняло субмарину – 84 метри. Тоді, у 1931 році, на рятувальний корабель підняли 68-метровий підводний човен “Рабочий”.

Станом на 2022 рік судно “Коммуна” перебуває у складі Чорноморського флоту РФ. Пройшло модернізацію, обладнане підводним роботом Seaeye Panther Plus.

Саме “ветеранку” “Коммуну” росіяни у 2022 році відправили обстежувати знищений українськими “Нептунами” ракетний крейсер “Москва”.

Контекст

Вранці 21 квітня у тимчасово окупованому Севастополі пролунали гучні вибухи.

Так званий “губернатор Севастополя” Михайло Развожаєв заявив, що на одному з кораблів на північній стороні російські військові нібито відбили атаку протикорабельної ракети, а від падіння уламків відбулося невелике “займання”, яке нібито ліквідували.

Втім, згодом телеграм-канал “Кримський вітер” повідомив, що пошкоджено одне з найстаріших суден військово-морського флоту РФ та загалом світу “Коммуна”. Судно стояло біля причалу №14. Причиною пожежі,  ймовірно, стало падіння уламків збитої над бухтою ракети.

Читайте також:
“Схеми” показали супутникові знімки з наслідками ракетних ударів ЗСУ по аеродрому росіян в Джанкої 17 квітня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.