Туреччина провела операцію “Меч-кіготь”, ударивши по курдах у Сирії й Іраку

Турецька армія у відповідь на теракт у Стамбулі в ніч проти неділі провела військову операцію “Меч-кіготь” на півночі Сирії та Іраку, в межах якої, як стверджує Анкара, авіація знищила 89 цілей, пов’язаних із курдськими бойовиками.

Про це 20 листопада повідомляє Reuters.

“Настав час відплати за Істікляль”, – написав речник президента Туреччини Ібрагім Калін у твіттері в неділю.

Турецькі авіаудари були завдані по населених пунктах Канділ, Асос і Хакурк в Іраку та Кобані, Таль-Ріфат, Сізіре і Дерік у Сирії, повідомили в міністерстві оборони Туреччини.

У заяві міністерства сказано, що удари були спрямовані на бази Робітничої партії Курдистану (РПК) і афілійованого з ним сирійського курдського ополчення “Загони народної самооборони” (YPG), які Анкара вважає терористичними.

Серед 89 знищених цілей на півночі Сирії та Іраку, зазначає МО ТР, були укриття, тунелі та склади боєприпасів, а також ватажки терористів.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що були вжиті всі необхідні заходи, аби уникнути шкоди невинним людям, “і тільки терористи й структури, що належать терористам, були мішенню”.

Сирійські демократичні сили (СДС) – курдське збройне угруповання, яке бореться проти влади Башара Асада – заявили, що турецькі удари зруйнували цивільну інфраструктуру, зокрема зерносховища, електростанцію і лікарню, й пообіцяли дати Анкарі відповідь.

За даними моніторингового центру “Сирійська обсерваторія за права людини”, унаслідок ударів Туреччини загинула щонайменше 31 людина, але не уточнено, чи йдеться лише про цивільних.

Тим часом сирійська державна агенція SANA процитувала військове джерело, яке підтвердило загибель кількох військовослужбовців унаслідок “турецької агресії”.

Як вказує Reuters, “Меч-кіготь” – третя за останні роки операція Туреччини в Сирії, спрямована на боротьбу із курдськими угрупованнями. На півночі Іраку турецькі авіаудари, спрямовані проти курдів, відбуваються регулярно.

Операція “Меч-кіготь” стала відповіддю на теракт на проспекті Істікляль у Стамбулі 13 листопада, внаслідок якого загинули шість осіб і понад 80 отримали поранення.
Туреччина звинуватила в теракті Робітничу партію Курдистану, хоча жодне угруповання так і не взяло на себе відповідальність за вибухи, а РПК й очолювані курдами Сирійські демократичні сили заперечили свою причетність до них.

Читайте також:
Туреччина почала частково платити за газ із РФ у рублях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна