Туреччина почала частково платити за газ із РФ у рублях

Туреччина почала платити за частину російського газу в рублях. У найближчі місяці частка таких платежів в енергетичній торгівлі з Російською Федерацією збільшиться.

Про це заявив міністр енергетики Туреччини Фатіх Донмез, інформує Reuters у вівторок, 8 листопада.

Росія, яка зазнала втрат через західні санкції за вторгнення в Україну, все частіше просить покупців своїх енергоносіїв платити в рублях, щоб допомогти зміцнити свою валюту. Більшість міжнародних енергетичних угод укладаються в доларах США або євро.

Туреччина також намагається стимулювати торгівлю, використовуючи ліру, яка постраждала від неортодоксальної грошово-кредитної політики, нагадує агентство.

У вересні Анкара і Москва домовилися про початок рублевих розрахунків за постачання природного газу.

Відповідаючи на питання про пропозицію президента Росії Володимира Путіна щодо створення газового хабу в Туреччині, Донмез сказав, що Анкара розробить дорожню карту до кінця цього року і може провести конференцію для постачальників і покупців.

“Ми могли б організувати міжнародну газову конференцію, можливо, в січні або лютому, щоб зібрати разом постачальників газу і країн-імпортерів, щоб почути їхню думку, і ми будемо діяти відповідно до цього”, – зазначив Донмез.

Як додає “Економічна правда”, в жовтні Путін запропонував Туреччину як базу для поставок газу в якості альтернативного маршруту після того, як трубопроводи “Північного потоку” були пошкоджені вибухами. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що згоден з цією ідеєю.

Читайте також:
Туреччина пропонує продовжити дію “зернового коридору”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна