“Луцький терорист” Кривош отримав 13 років ув’язнення

Луцький міськрайонний суд ухвалив вирок у справі щодо захоплення у липні 2020 року у центрі Луцька автобуса із 13 заручниками – Максим Кривош отримав 13 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Про це в понеділок, 26 вересня, повідомляє Суспільне.

“За рішенням суду наступні 13 років Кривош проведе за ґратами (…) Окрім ув’язнення судді покарали засудженого конфіскацією усього майна, яким він офіційно володіє”, – йдеться у повідомленні.

Серед злочинів, за які судили чоловіка – захоплення заручників, незаконне поводження зі зброєю, вчинення теракту, замах на життя правоохоронця. Суд визнав його винним за усіма статтями.

Зазначається, що під час оголошення вироку засуджений жбурнув у бік суддів шматок господарського мила та сказав, що винним себе не вважає.

Розгляд справи тривав майже два роки. Судово-психіатрична експертиза визнала Кривоша осудним.

Журналістам засуджений сказав, що не оскаржуватиме вирок суду.

“Не бачу в цьому ніякого сенсу. Я себе винним не визнавав і не визнаю, ні про що не шкодую”, – заявив він.

Апеляцію на рішення суду може подати прокуратура. Сторона обвинувачення наполягала на ув’язненні терміном 15 років. За словами прокурора Вадима Старчука, чи буде оскарження – оголосять згодом.

Як писала “Новинарня“, чоловік, який назвався “Максимом Плохим” (справжнє ім’я – Максим Кривош), уранці 21 липня 2020 року в центрі захопив рейсовий автобус Берестечко-Красилівка із заручниками. Він був озброєний, відкривав вогонь у бік правоохоронців.

Терорист із ознаками неадекватності, який заявляв, що виступає проти “системи”, висунув низку вимог: щоб олігархи розмістили відеозвернення про те, що є “терористами в законі”, щоб президент Зеленський поширив фільм у соцмережі “Земляни” 2005 року, апелював до судів, Вищої ради правосуддя, генпрокурора, глав церков тощо.

При цьому зловмисник заявляв, що вибухівка є не лише в автобусі, а й попередньо закладена “в інших місцях”, погрожував її підірвати дистанційно і вимагав розмови з журналістами. Зокрема, він говорив по телефону з журналістом Юрієм Бутусовим та представниками кількох телеканалів. Телефонні номери на вимогу терориста “роздобували” рідні утримуваних ним людей.

Тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прибув до Луцька для особистої координації дій підрозділів МВС в умовах надзвичайної події.

Терорист час від часу відкривав вогонь і поцілив у вікно Головного управління Нацполіції в Луцьку, де вже після того проводив нараду Аваков.
Також Кривош кілька разів вистрілив по безпілотнику, що використовували співробітники СБУ для спостереження. Потім він викинув із салону предмет, що вибухнув.

Згодом поліцейським вдалося передати упаковки води заручникам, які на той час понад десять годин перебували у захопленому автобусі.
Воду заніс тодішній заступник голови Нацполіції Євген Коваль. Кривош вистрілив поруч із ним.

Президент Володимир Зеленський виконав вимогу терориста і розмістив у фейсбуці заклик “дивитися фільм “Земляни” 2005 року.

Паралельно з цим Кривош відпустив з автобуса трьох заручників, серед яких дитина й вагітна жінка.

Після пів на десяту терорист вийшов з автобуса. До нього підійшли троє правоохоронців і затримали. Надалі з автобуса почали виводити заручників. Тобто штурму захопленого автобуса не було.
Через три хвилини під’їхав БТР, вибухнула світло-шумова граната, з БТРа зістрибнули екіпіровані спецназівці, однак це відбувалося вже після затримання Кривоша.

На брифінгу в Луцьку заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко, відповідальний за роботу з медіа, розповів, що заручників звільнили завдяки розмові із терористом президента Зеленського.

Міністр Аваков заявив, що в терориста були спільники, їх затримали (один із них у Харкові, в того чоловіка теж вилучили зброю під час обшуку).

Згодом Зеленський видалив із фейсбук-сторінки відео про фільм “Земляни”.

Подія в Луцьку стала помітною новиною як у російських, так і для світових ЗМІ.

Читайте також:
У Києві СБУ затримала бойовика терористичного угруповання “Восток”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна