У Луцьку озброєний терорист захопив автобус із заручниками: були постріли, але без жертв. ФОТО

оновлюється

У центрі Луцька чоловік – імовірно, з вибухівкою та зброєю – захопив автобус із заручниками. Надзвичайна подія триває з ранку вівторка, 21 липня. В місті та Волинській області введено оперативний план “Заручник”.

Про це повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції Волині.

“Сьогодні вранці надійшло повідомлення на лінію 102 про те, що в центрі Луцька чоловік захопив автобус із заручниками, при собі має вибухівку та зброю. В області введений оперативний план “Заручник“. Територія центру міста перекрита задля забезпечення безпеки громадян. На місті працюють усі служби поліції”, — розповіли в поліції.

За попередньою інформацією СБУ, в автобусі знаходиться приблизно десять заручників, даних про потерпілих немає.

Як пишуть “Волинські новини”, захоплений автобус – із маршруту Берестечко-Краснилівка.

На вікнах автобуса видно сліди від пострілів.

“Близько 10:10 у центрі пролунала автоматна черга”, – передає видання.

За уточненими даними, зловмисник двічі стріляв з автобуса в бік правоохоронців та кинув гранату, яка не вибухнула.

Зловмисник назвався, поліція перевіряє його особу.

“..При ньому є вибухівка, зброя, вимоги опублікував у соцмережі Twitter. Зараз моніториться ця соцмережа, внятних вимог на його акаунті не висвітлено, просто загальні фрази, загальне невдоволення якоюсь системою, не вказує ю. Зараз ще вивчаємо, намагаємося вести переговори, телефонуємо (він піднімає трубку… зараз черговий раз не взяв трубку…), щоб вияснити, уточнити вимоги. Будемо вести переговори і вживати заходи”, – розповів журналістам начальник ГУНП Волині Юрій Крошко.

За його словами, постраждалих наразі немає.

“Поки що інформації про постраждалих немає. Лише бачимо механічні ушкодження в самому автобусі… Працюємо, ситуація підконтрольна, ви бачите – центр міста оточений поліцією. Намагаємося не допустити сюди цивільних людей, щоб ніхто не постраждав”, – додав Крошко.

Територія в центрі Луцька оточена.

Терорист називає себе Максим Плохой. 

За уточненими даними, його справжнє ім’я – Кривош Максим Степанович.

Російськомовний терорист з ознаками неадеквата у Twitter “привітав” “із днем антисистеми” і заявив, що “держава – це перший терорист”.

Максим Плохой у твіттері (@7PDb0Rq5Ojl0dWb):
https://twitter.com/7PDb0Rq5Ojl0dWb?s=09 

“Правда з вуст 24-х врятує життя сотень”, – написав він, додавши також, що “його смерть вибухам не завада”.

Також “Плохой” заявив, що з ним в автобусі перебуває багато людей, у нього нібито є автоматична зброя, гранати, дві бомби. Ще одна вибухівка, за його словами, прихована в іншому людному місці Луцька. Терорист стверджує, що усі вони вибухнуть, якщо не будуть виконані його вимоги.

“Плохой” вимагає, щоб голови судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков, а також українські олігархи записали й виклали в Youtube заяви про те, що саме вони – “терористи в законі”, а президент Зеленський – щоб виклав відеозвернення з текстом “фільм “Земляни” 2005 року”.

“З днем антисистеми, не обманюйте себе, святкуйте правду”, – заявив зловмисник на відео, тримаючи автомат.

Зловмисник також вимагає розмови з журналістами. Зокрема, він уже говорив по телефону з Юрієм Бутусовим.

Відповідно до поширених ним дописів, “Максим Плохой” – автор книги “Філософія злочинця”.

Він неодноразово відбував покарання в місцях позбавлення волі (з 18-річного віку) та, за даними ЗМІ, лікувався у психіатричній лікарні.

Президент Володимир Зеленський заявив, що тримає під контролем ситуацію в Луцьку.

Допис у Telegram-каналі Зеленського: “Тривожні новини з Луцька. Вранці, о 9:25, до місцевої поліції зателефонував громадянин, який повідомив про те, що захопив автобус із заручниками. Було чутно постріли, автобус пошкоджено. Наразі введено поліцейську операцію “Заручник”, а СБУ ввела план “Бумеранг”.
Робиться все, щоб ситуацію було врегульовано без жертв. Тримаю перебіг подій під особистим контролем”.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков терміново вилетів до Луцька для особистої координації дій підрозділів МВС в умовах надзвичайної події.

Силовики стягнули до місця НП бронетехніку.

У мережі з’явилося відео зі словами Плохого і припущення щодо нього:

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко підтвердив, що підозрюваний – Максим Степанович Кривош, 6 листопада 1975 р.н., уродженець селища Гай Оренбурзької області Російської Федерації.

“Раніше двічі судимий і відбув покарання у вигляді позбавлення волі сукупним терміном близько 10 років у виправних установах за скоєння низки тяжких злочинів.
17.06.1994 Луцький міський суд Волинської області – ст.142 ч. 2 (Розбій); ст. 143 ч. 2 (Шахрайство); ст. 144 ч. 2 (Вимагання); ст. 222 ч. 1 і ч. 3 (Незаконне носіння, зберігання, придбання, виготовлення і збут вогнепальної або холодної зброї, бойових припасів і вибухових речовин).
07.11.2005 Луцький міськрайонний суд Волинської області – ст. 222 ч. 1 (Шахрайство з фінансовими ресурсами); ст. 257 (Бандитизм); ст. 189 ч. 4 (Вимагання); ст. 263 ч. 1 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами)”, – написав Геращенко у фейсбуці.

Соцмережі Twitter та Youtube заблокували сторінки “луцького терориста”.

Начальниця сектора комунікації поліції області Ольга Бузулук повідомила, що у приміщення Головного управління Нацполіції в Луцьку, де очільник МВС Арсен Аваков  у вівторок, 21 липня, проводив нараду щодо переговорів із терористом, стріляли. Будівля розташована неподалік Театрального майдану і місця, де припаркований захоплений автобус.

Близько 17:00 терорист кілька разів вистрілив по безпілотнику, що використовують співробітники СБУ. Потім він викинув із салону предмет, що вибухнув.

Скріншот із відео

Згодом поліцейським вдалося передати упаковки води заручникам, які на той час понад десять годин перебували у захопленому автобусі.

Читайте також:
“Мінера” столичного мосту Метро помістили у психлікарню

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна