“Зоопарк” українських дронів у повітряній війні проти Росії

автор: Михайло Жирохов
військовий історик, експерт, хроніст

Ще десять років тому безпілотні літальні апарати були військовою компетенцією виключно великих держав. Лише кілька країн мали на озброєнні ударні дрони, тоді як в інших безпілотник був синонімом “розвідника”.

Однак технології пішли вперед, і пом’якшення експортних обмежень, поява нових виробників та розширення ринку комерційних безпілотників сприяли широкому розповсюдженню озброєних дронів, які тепер стали широкодоступними. Відтак дуже швидко розвідувальні й ударні БПЛА стали складовою частиною збройних конфліктів по всьому світу.

Фактично першою великою війною, де такі апарати використовують на рівні “держава проти держави”, стала Друга Карабахська війна 2020 року. Хоча конфлікт був достатньо коротким, розвідувально-ударні дрони Bayraktar TB2 виявилися ключовими елементами азербайджанської перемоги над вірменами, продемонструвавши, як безпілотні системи можна інтегрувати в більш просунуті загальновійськові операції. Вже тоді тактика використання ударних дронів стала предметом дослідження серед західної оборонної спільноти, як на рівні експертів, так і військових.

Невдовзі після цього почалося широкомасштабне російське вторгнення в Україну, яке вочевидь дасть ще більше приводів для перегляду стратегії й тактики західних армій у частині застосування дронів оперативного і тактичного рівня.

Змарновані Raven

БПЛА були широко розрекламованим компонентом масштабної міжнародної військової допомоги Україні ще до широкомасштабного вторгнення Росії. Так, ще у липні 2016 року Збройні сили отримали 24 комплекти (72 апарати) тактичних розвідувальних дронів RQ-11 Raven.

Однак, відправлені в зону АТО у Донецькій і Луганській областях, “ворони” виявились непридатними до виконання основного покладеного на них завдання –  розвідки ворожих артилерійських позицій. Позаяк аналоговий канал даних Raven досить дієво глушився російськими засобами РЕБ. Тому отримані комплекси прибрали з передової лінії, передавши прикордонникам.

Читайте також:
“На тобі, небоже”. 72 американські дрони, передані ЗСУ, виявилися непотребом

Камікадзе Switchblade

Першими після 24 лютого 2022 року американськими дронами, поставленими до України, були сотні безпілотних комплексів Switchblade Tactical. Ці переносні безпілотні пристрої, більше схожі не на дрони, а на кореговані боєприпаси, які можна запускати з поля бою та керувати ними за допомогою планшета, щоб атакувати цілі з пікіруванням.

Варіант Switchblade серії 300 має дальність ураження цілей в 10 км і час знаходження в повітрі 15 хвилин. Тоді як більш потужні Switchblade 600 можуть долати 40 км і триматись у повітрі більше 40 хвилин.

Фактично Switchblade є типовим одноразовим дроном – “камікадзе”.

Switchblade 600

Про те, що дрони Switchblade уже в Україні, Пентагон повідомляв 14 квітня.

Незважаючи на те, що в інтернеті з’явилося декілька відеороликів з ударами Switchblade по російській техніці, однак на сьомий місяць війни можна говорити про те, що ці американські апарати не стали “вундерваффе”.

Судячи з усього, наші військові, коли є вибір, воліють використовувати комерційні безпілотники, перероблені під камікадзе, ніж Switchblade 300, які вважають не досить зручними для використання та малопотужними.

Також необхідно сказати про те, що Switchblade серії 600 ще не постачали Україні, і тільки в кінці серпня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що в вересні може бути підписаний контракт з AeroVironment на поставку партії з 10 комплексів – всього 40 апаратів.

Читайте також:
ССО дроном-камікадзе Switchblade знищили російський танк. ВІДЕО

Puma і Phoenix Ghost

Сполучені Штати також надали Україні низку інших безпілотників, зокрема Puma – переносний розвідувальний безпілотник, виготовлений тією ж компанією AeroVironment, що і Switchblade.

Крім того, на початку літа Вашингтон надав щонайменше 121 ніколи раніше не бачених публікою безпілотних літальних апаратів Phoenix Ghost.

Це ще один боєприпас, можливості та точні характеристики якого залишаються нерозкритими. Але представник ВПС США на пресконференції у квітні припускав, що Phoenix Ghost також є дроном-камікадзе.

Де Gray Eagle?

MQ-1C Gray Eagle

Говорячи про американські дрони, не можливо не згадати і про інформацію про ймовірний продаж Україні одного з найдосконаліших бойових безпілотників Америки – MQ-1C Gray Eagle, яка досить довго мусувалась у ЗМІ й соцмережах.

На сьогодні зрозуміло, що продаж загальмували американські військові через побоювання, що він може опинитися в руках Росії. Мало того, щоб якось згладити цю тему, до відбілювання підключили наших льотчиків. У червні на брифінгу в Вашингтоні висловлювалися в тому сенсі, що така складна й дорога система справді не буде корисною на Донбасі. А один Gray Eagle коштує понад 20 мільйонів доларів, у порівнянні з приблизно 1 мільйоном за звичний Bayraktar TB2.

Читайте також:
Російські медіа поширили фейкове повідомлення про нібито збитий БПЛА США в Сирії: що не так

Чекаємо Scan Eagle

В кінці серпня був заявлений новий пакет військової допомоги від США, куди вперше увійшли розвідувальні дрони Scan Eagle.

Scan Eagle

Це невеликий (розмах крил 3,1 м, довжина 1,4 м і маса 20 кг) розвідувальний безпілотник призначений для спостереження за полем бою у глибину на 100 км та цілевказання. Тривалість польоту його становить більше 20 годин. У носовій частині апарата встановлюється стабілізована інфрачервона або електрооптична камера.

Scan Eagle не вимагає аеродрому для дислокації, так як запускається за допомогою пневматичної пускової катапульти.

Більші й менші “Прапороносці”

Однак найбільш рекламованим і, скоріш за все, найбільш ефективним з арсеналу безпілотників ЗСУ у війні-2022 став Bayraktar Taktik Blok 2.

Bayraktar ТВ2

Летючий “Прапороносець” (і саме так перекладається Bayraktar) виробництва турецької компанії Baykar Makina — це середньовисотний БПЛА, здатний і проводити розвідку, і атакувати з повітря.  Він може літати до 27 годин і досягати висоти 8200 метрів.

Незважаючи на відносно скромні можливості, Bayraktar TB2 здобув значну популярність в Україні, частково завдяки потоку відеозаписів зі страйками, які потрапили в соціальні медіа від військових, а головне — завдяки “розкрутці” в поп-культурі (чого варта тільки пісня про нього, оприлюднена в соцмережах вже в перший тиждень повномасштабної війни).

Читайте також:
“Bayraktar довели свою ефективність”:
Залужний переговорив із гендиректором турецької компанії Вaykar Makina

Однак слід сказати, що наша армія використовує ще один апарат виробництва Bayraktar – такий собі Bayraktar Mini. Ще до початку вторгнення Україна отримала 24 таких легких розвідувальних дронів.

Основні відмінності Bayraktar Mini – запуск з рук, автоматична навігація по точках, безпечний цифровий зв’язок, повернення додому та автоматичне приземлення з парашутом у разі втрати зв’язку, розумна система управління акумулятором, оцінка координат цілі з точністю до 10 метрів, автоматична антенна система стеження.

Bayraktar Mini

При довжині в 1,2 м Bayraktar Mini може літати на відстань 15 км на висоті 1000 м, тримаючись у повітрі щось близько години.

Читайте також:
“Продати гараж на Соломі” й загинути за Україну: яким був аеророзвідник Фелікс Куртаніч, що воював з 18 років

Від дрібних “шершнів” до вітчизняного “Панішера”

Ще декілька інших країн також надали Україні безпілотні літальні системи, включаючи розвідувальні дрони та дрони-камікадзе з Польщі (Fly Eye та Warmate), важкі вантажні дрони, а також надлегкі Teledyne Flir Black Hornet із Великої Британії.

БПЛА “Лелека”. Фото: Ukrmilitary

Крім того, на фронті доволі широко застосовують розвідувальні апарати вітчизняного виробництва – “Фурії”, “Лелеки” тощо, а також ударні, включаючи навіть не серійні, як-то Punisher.

Схоже, саме такі безпілотники-камікадзе використовувалися для ураження кількох цілей на російській території, включаючи драматичний удар по нафтопереробному заводі в місті Новошахтинськ у червні, який зняли на відео недовірливі нафтовики.

Або для ударів по штабу Чорноморського флоту, як-то 20 серпня, коли проти дрона нічого не могла вдіяти ППО Севастополя.

Армія “приватників”

Але, мабуть, найбільший вклад в бойові дії внесли комерційно доступні цивільні апарати. Ці всім відомі невеликі дрони-квадрокоптери типу DJI.

Дрон DJI Mavic 3 Cine

За деякими оцінками, арсенал безпілотників “невійськового” призначення в ЗСУ налічує близько 6000 одиниць, що значно перевищує парк військових безпілотників.

Ще більші амбіції у проєкту “Армія дронів” для ЗСУ, який реалізовує Міністерство цифрової трансформації з опорою на волонтерів, пожертви громадян грішми та своїми дронами.

На фронті їх дуже часто переробляють для скидування модифікованих боєприпасів типу ВОГ-17 або аналогічних американських, або навіть кумулятивних гранат РКГ-3.

Таким чином, за відносно малі гроші армія масово отримує імпровізований малопомітний ударний безпілотник із бойовим радіусом у 3-4 кілометри.

Читайте також:
Прямо в люк: 92-га бригада показала відео унікально точного скидання ВОГа з БПЛА

Однак в цілому можливо говорити про те, що за допомогою безпілотників як комерційного, так і військового походження нашому командуванню вдалося значно підвищити якість розвідувальних даних. Так, дані з дронів використовувалися в операції з потоплення крейсера “Москва”, звільнення острова Зміїний. Вони й надалі використовуються у знищенні систем ППО ворога навіть на великій віддалі та завдання ударів по російських лініях постачання.

Фото: телеграм-канал Володимира Зеленського

Читайте також:
Війна дронів: як працює аеророзвідка Маріупольської бригади


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.