Війна в Нагірному Карабаху: Азербайджан продовжує “нищівні удари” і подає перелік знищеної техніки вірмен. ВІДЕО

По всьому фронту в Нагірному Карабаху тривають запеклі бої, протягом ночі по вірменських силах на різних напрямках було завдано “нищівного удару”.

Про це вранці в суботу, 3 жовтня, повідомила пресслужба міністерства оборони Азербайджану.

“Ситуація на фронті залишається напруженою. Протягом ночі запобігали бойовій діяльності противника на різних напрямках фронту і завдавали йому нищівних ударів. На всьому фронті тривають інтенсивні бої”, – ідеться в повідомленні на сайті МО АР.

При цьому азербайджанське міноборони оприлюднило чергове відео, показавши нарізку епізодів зі знищенням бронетехніки, автомобілів, живої сили вірмен ударними безпілотниками Bayraktar.

Також МО Азербайджану поінформувало, що протягом п’ятниці, 2 жовтня, азербайджанські війська, “успішно просуваючись на намічених напрямках, оволоділи новими опорними пунктами і здійснили зачистку території від противника”.

Зазначається, що в ході бойових дій було знищено значну кількість живої сили, бойової та іншої техніки, а також озброєння противника.

За даними МО АР, загальні втрати супротивника з 27 вересня до 20:00 2 жовтня склали:

  • до 230 танків та іншої бронетехніки;
  • 250 артилерійських установок, реактивних систем залпового вогню і мінометів;
  • 38 засобів ППО;
  • 10 командних пунктів управління і командно-спостережних пунктів;
  • 7 складів боєприпасів;
  • понад 130 одиниць автомобільної техніки;
  • 1 зенітно-ракетний комплекс С-300.

У свою чергу вірменські ЗМІ інформують, що у п’ятницю, 2 жовтня, Азербайджан уперше з часу поновлення конфлікту обстріляв із важких ракетних комплексів місто Степанакерт – адміністративний центр так званої “Нагірно-Карабахської республіки” (територія Азербайджану, окупована Вірменією). Загинула одна людина, поранені 11 осіб.

Також МО Вірменії заявило про один, а потім ще два літаки (БПЛА) ЗС Азербайджану, нібито збиті зранку 3 жовтня.

Читайте також:
У міноборони АР підбили підсумки п’яти днів наступу в Нагірному Карабаху

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні.
Сторони повідомили про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.
За даними з Азербайджану, внаслідок артобстрілу з боку ЗС Вірменії на початку відновленої війни загинула ціла мирна родина – житель села Гашалти Нафталанського району Ельбрус Гурбанов і чотири члени його сім’ї.

Азербайджан заявив про звільнення семи сіл на території Нагірного Карабаху, низки (Гараханбейлі, Гервенд, Горадіз, Йухари Абдуррахманли, Ашаги Абдуррахманли, Боюк Марджанли і Нюзгар), знищення кількох постів противника і взяття під контроль важливих висот.

У Вірменії спершу спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Влада Вірменії й адміністрація так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни та часткову мобілізацію.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та надають підтримку Азербайджану.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху.

При цьому обидві сторони називають дані з іншого боку щодо своїх втрат значно завищеними.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Попереднього разу суттєві бої на кордоні між Азербайджаном та Вірменією зав’язувалися 12 липня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна