У міноборони АР підбили підсумки п’яти днів наступу в Нагірному Карабаху

 

Вранці в п’ятницю, 2 жовтня, у Нагірному Карабаху продовжилися бої на різних напрямках фронту.

Як повідомили у пресслужбі міністерства оборони Азербайджану,  що війська АР “на Агдеринському напрямку звільнили від противника висоти довкола Мадагіза і контролюють цю територію”.

Водночас біля міст Джебраїл та Фізулі вірменські збройні сили відступили.

“Бойові дії у напрямку гори Мрав також перебувають під контролем наших військ”, – заявили в міноборони Азербайджану і зазначили, що станом на ранок “були знищені п’ять бронетранспортерів і автомобілів, три об’єкти військової інфраструктури і значна кількість особового складу противника”.

У збройних силах АР повідомили, що після оприлюднення цієї інформації, “вірменські добровольці, яких привезли на окуповані території, відмовляються воювати, остерігаючись ескалації та великих втрат”.

Державний комітет у справах біженців і вимушених переселенців Азербайджану повідомив кількість мешканців, звільнених від вірменської окупації, починаючи з 27 вересня.

“Фізулінський район: село Гараханбейлі – 700 сімей (2600 людей), село Гарбенд – 245 сімей (1800 осіб), село Горадіз Кенд – 960 сімей (4000 людей), село Юхари Абдулрахманли – 562 сім’ї (2500 осіб), село Ашаги Абдулрахманли – 320 сімей (1500 людей). Джабраїльський район: село Беюк Марджанли – 2518 сімей (10 103 осіб), село Нузгар – 264 сім’ї (1031 людина)”, – йдеться у повідомленні.




Починаючи з 27 вересня, під час контрнаступальної операції ЗС Азербайджану, виведені з ладу близько 200 танків, понад 228 артилерійських установок, три сотні засобів ППО, шість командно-контрольних пунктів, п’ять складів боєприпасів, один ЗРКС-300 збройних сил Вірменії, повідомили в міноборони АР.

Читайте також:
Вірменські військові з артилерії обстріляли вокзал у Тертері, загинув цивільний, – Міноборони АР

Як інформувала “Новинарня“, 27 вересня армія Азербайджану почала наступ на різних ділянках лінії розмежування з Нагірним Карабахом, окупованим Вірменією. Такі дії в Баку пояснили численними обстрілами з боку вірмен напередодні.
Сторони повідомили про сотні жертв з обох боків, зокрема й серед мирного населення, та значну кількість знищеної техніки.
За даними з Азербайджану, внаслідок артобстрілу з боку ЗС Вірменії загинула ціла мирна родина – житель села Гашалти Нафталанського району Ельбрус Гурбанов і чотири члени його сім’ї.

Азербайджан заявив про звільнення семи сіл на території Нагірного Карабаху. У Вірменії спростовували цю інформацію та стверджували, ніби на іншому боці воюють турецькі найманці.

Влади Вірменії і так званої “Нагірно-Карабаської республіки” оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни.

Туреччина заявила про підтримку Азербайджану у конфлікті з Вірменією. В Анкарі вважають Вірменію відповідальною за загострення обстановки в Нагірному Карабаху та обіцяють надати підтримку Азербайджану.

Вірменія розглядає можливість визнання незалежності Нагірного Карабаху, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Водночас у Єревані відкинули пропозиції щодо введення міжнародних миротворців до Карабаху.

При цьому обидві сторони називають дані з іншого боку щодо своїх втрат значно завищеними.

Як відомо, військовий конфлікт між двома південнокавказькими країнами спалахнув у 1988 році через територіальні претензії Вірменії до Азербайджану.
Нагірний Карабах і сім прилеглих до нього районів – майже 20 відсотків території Азербайджану – залишаються під окупацією збройних сил Вірменії.
У травні 1994 року сторони узгодили режим припинення вогню. Надалі під егідою Мінської групи ОБСЄ, при співголовуванні Росії, Франції і США, тривають безуспішні мирні переговори.
Рада безпеки ООН ухвалила чотири резолюції щодо звільнення окупованого Нагірного Карабаху і прилеглих до нього територій, але вони не виконуються Вірменією, яку підтримує Російська Федерація.

Попереднього разу суттєві бої на кордоні між Азербайджаном та Вірменією зав’язувалися 12 липня.

Читайте також:
Нагірний Карабах: військові Азербайджану показали знищення з повітря групи резервістів противника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна