Російські медіа поширили фейкове повідомлення про нібито збитий БПЛА США в Сирії: що не так

У російських соцмережах розганяють фейк, нібито армія РФ у Сирії збила важкий американський безпілотний літальний апарат.

Повідомлення про це поширив зокрема акаунт Panthera tigris altaica у твіттері, і ця новина з багатьма захопливими коментарями вийшла у топ російського твіттера.

“Такий вигляд має важкий БПЛА США, який несподівано сумно присів у пустелі в Сирії. Це там, де справді є армія Росії. Тепер розкажіть нам про “байрактари”, – йдеться в ілюстрованому дописі від 1 січня.

Насправді ця інформація є фальшивкою, зробленою із пропагандистською метою.

Річ у тім, що американський безпілотник MQ-1C Grey Eagle на фото зазнав аварії ще в серпні 2019 року. І це сталося не в Сирії, а в Іраку, в районі аеропорту Багдада. Тобто в країні, де і близько немає збройних сил Росії та їхніх РЕБ (засобів радіоелектронної боротьби), які могли б боротися з американськими БПЛА.

Тоді про це детально повідомляли місцеві та міжнародні ЗМІ. Також поширювали численні фото безпілотника в різних ракурсах – зокрема й те, що нині постять росЗМІ.

Зазначалося, що безпілотний літальний апарат антиІДІЛівської коаліції здійснив незаплановану посадку в Багдаді.

“Відповідаючи на запитання про те, чи був він підданий атаці, речник [американського командування] заперечив таке, сказавши, що він, ймовірно, розбився через технічну несправність”, – ішлося в повідомленні видання Al Awsat.

“Літак успішно приземлився і був успішно відновлений силами безпеки Іраку”, – заявив речник через два дні після аварії.

Очевидно, що фейкове повідомлення російських медіа поширене в розвиток кампанії проти ударно-розвідувальних БПАК Bayraktar TB2 на озброєнні Збройних сил України.

Нагадаємо, що в ЗМІ поширювалися фото з російською бронетехнікою, на яку приварені масивні решітки, що буцімто мають убезпечити від дії ракет із “байрактарів” та “джавелінів” ЗСУ.

Читайте також:
Російські військові на навчаннях біля кордону України вчаться протидіяти “байрактарам”. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна