Очевидець розповів деталі атаки “Байрактара”: було знищено дві гаубиці РФ. ВІДЕО

Унаслідок застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар” в районі проведення операції Об’єднаних сил 26 жовтня було знищено дві російські гаубиці Д-30, а не одну, як раніше повідомлялося.

Відповідне відео з командного пункту ЗСУ та коментар анонімного очевидця опублікував у п’ятницю, 5 листопада, журналіст, головред видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов.

На відео, яке з’явилося в мережі, добре помітні три гаубиці Д-30, й ураження однієї з гармат ударом керованої ракети “Байрактара”.

“Нас вразило, що оптика “Байрактара” дозволяє з дуже високою чіткістю спостерігати за діями противника, і, знаючи приблизний напрямок вогню ворога, ми дуже швидко виявили батарею, що стріляла… Ми могли застосувати лише один озброєний безпілотник, у нашому розпорядженні було лише два пуски. Нас переповнював мисливський азарт. Ми бачили десятки важливих цілей. Але нам треба було придушити вогонь батареї, яка працювала”, – розповідає військовий – очевидець застосування “Байрактара”.

Відтак, після першого успішного пуску ракети та знищеної російської гаубиці, дрон залишився в небі та патрулював ситуацію в районі Гранітного.

“Коли стемніло і в районі Гранітного знову почалися обстріли, “Байрактар” ще раз пішов в атаку, це відео поки що не викладали. Але в тому самому районі ми знищили другу гаубицю Д-30. Після знищення другої зброї російська артилерія повністю припинила вогонь”, – цитує Бутусов військового співрозмовника.

Журналіст також підкреслив, що дрон завдав удару легкою ракетою МАМ-С вагою 6,5 кг з кумулятивною бойовою частиною. Цим пояснюється відносно невеликий вибух, невелика кількість уламків і відсутність ураження артилеристів поблизу зброї.




Разом з тим, у коментарях до цього опублікованого відео у ФБ Бутусову дорікнули за те, що він “злив” у мережу відомості, які ворог не мав би знати.

Так, директор благодійного фонду “Повернись живим” Тарас Чмут вважає, що цієї інформації “в принципі не має бути в мережі”.

“Людину, яка зняла і передала відео, треба притягнути до відповідальності за порушення режиму секретності з пункту управління. Там заборонено знімати та бути з телефоном.
Друге — тут є те, чого ворог раніше не знав. А тепер знає… Дуже і дуже сумно, коли в нормальних людей бажання хайпу перемагає над національними інтересами”, – прокоментував Чмут.

Нагадаємо, 26 жовтня 2021 року в районі проведення операції Об’єднаних сил вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар”. Він був задіяний у відповідь на роботу батареї російських гаубиць Д-30, яка вчиняла обстріл позицій ОС у районі села Гранітне на Донеччині. Двоє військовослужбовців Збройних сил України зазнали поранення, один із них загинув.
З метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного і було застосовано “Байрактар”. Безпілотний літальний апарат не перетинав лінії зіткнення і керованою ракетою знищив гармату російсько-окупаційних військ. Її обслуга розбіглася. Після цього обстріли українських позицій припинилися.
Наступного дня, 27 жовтня, прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що постачання Україні турецьких ударних дронів Bayraktar TB2 та їх застосування “можуть дестабілізувати ситуацію на Донбасі”.
Після цього в МЗС Німеччини заявили, що “дуже стурбовані” збільшенням інтенсивності бойових дій на сході України, а також повідомленням про те, що ЗСУ у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон типу “Байрактар”.
Посол України в Німеччині Андрій Мельник у відповідь на заяву Берліна щодо “стурбованості” через застосування дрона Bayraktar на Донбасі” наголосив, що наша держава має законне право себе захищати.
Також “стурбованість” посиленням інтенсивності бойових дій на Донбасі й інформацією про застосування українськими збройними силами безпілотника “Байрактар” висловили в МЗС Франції.

Як інформувала “Новинарня“, про купівлю ударних безпілотників “Байрактар” Україна почала домовлятися з Туреччиною в листопаді 2018 року.
“Укрспецекспорт” і турецька компанія Baykar Makina підписали угоду про закупівлю їх для української армії в січні 2019 року.
У березні 2019 року пройшли випробування дронів в Україні.
Наприкінці вересня 2019 року в Туреччині відбувся випуск українських військових операторів ударних БПЛА Bayraktar TB2.
15 липня 2021 року перший ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2 отримали Військово-морські сили ЗСУ. 

Читайте також:
Турецькі дрони “Байрактар” планують “з нуля” виробляти в Україні, – посол

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна