Для звіту Amnesty International люди свідчили під тиском, – МКІП

Правозахисна організація Amnesty International використала для підготовки скандального звіту про війну в Україні свідчення людей, які знаходились в фільтраційних таборах та тюрмах на тимчасово окупованих територіях, що свідчить про інтерв’ю під очевидним тиском.

Про це в понеділок, 8 серпня, повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформації.

Як стало відомо Центру, до процесу збору свідчень були залучені незалежні журналісти та волонтери на території Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей.

Водночас більшість матеріалів для звіту були отримані в ході опитування осіб, які були евакуйовані на тимчасово непідконтрольні території України в Криму і на Донбасі.

Зокрема, матеріал збирався на території фільтраційних таборів та в’язниць, опитування проводилось серед “охочих” надати подібного роду інформацію.

“Отже така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватись під час складання звіту. Оскільки такі інтерв’ю були відібрані під очевидним тиском з боку силових охоронних органів РФ (адміністрації закладів), який здійснювався на постійній основі”, – йдеться в повідомленні.

За даними Центру, інколи подібного роду “правильне” інтерв’ю було єдиним шансом пройти фільтрацію та виїхати за межі окупованих територій. Крім цього, зібрані журналістами та найманими волонтерами матеріали також проходили перевірку адміністрацією закладів та, в окремих випадках, співробітниками ФСБ РФ.

Читайте також:
У самій природі дикого звіту Amnesty International і моніторингу “обох сторін” закладений баг, – Трощинська

Передісторія

4 серпня правозахисна організація Amnesty International видала “дослідження”, в якому йдеться про те, що українські війська під час бойових дій наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи свої бази і розміщуючи озброєння в школах та лікарнях. Також в Amnesty International заявили, що їм невідомо про задокументовані випадки, коли б військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних. Водночас на сайті організації не було згадок про масове вбивство українських військовополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

Це “дослідження” “правозахисників” спричинило хвилю обурення в Україні. Зокрема, в офісі президента наголосили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International заявив, що не брав участі в підготовці та поширенні скандальної доповіді, а очільниця українського представництва АІ Оксана Покальчук оголосила, що йде з посади.

Читайте також:
The Times: Amnesty International стала рупором пропаганди Путіна

“Це я як юрист говорю”: Резніков зреагував на скандальний звіт Amnesty International

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна