Голова “Amnesty International Україна” заявила, що йде з посади після скандального звіту

Голова українського представництва Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що йде з посади після скандального звіту АІ про порушення міжнародного гуманітарного права українськими військами.

Про це Покальчук написала в фейсбуці ввечері 5 серпня, зазначивши, що долучилася до Amnesty International в Україні майже сім років тому, “тому що в першу чергу розділяла цінності організації”.

“Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно. Тому я прийняла рішення залишити організацію. Я вважаю, що будь-яка робота на благо суспільства має бути зроблена з урахуванням локального контексту і з продумуванням наслідків. А головне, я переконана, що наші дослідження мають робитись скрупульозно і з думкою про людей, чиє життя часто напряму залежить від слів і вчинків міжнародних організацій”, – зазначила Покальчук.

Вона наголосила, що пресреліз, який Amnesty International випустила 4 серпня, мав як мінімум дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

Представники Amnesty International врешті звернулись до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь. “У результаті цього, самі того не бажаючи, організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів”, – констатує правозахисниця.

Відтак, вважає Покальчук, дослідження Amnesty International стало інструментом російської пропаганди.

“У таких важливих звітах, які публікуються у такий момент та у такому контексті, не може не бути даних про другу сторону війни, про того хто розпочав цю війну”, – заявила українська правозахисниця.

“За останні декілька днів ми з колегами активно проводили роз’яснювальну роботу всередині організації. Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України та українців було почуто. Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, в цій ситуації не здійснило належних кроків аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація і весь правозахисний рух. На додачу до відсутності належної реакції, відбулось ігнорування великої активістської ініціативи людей з усього світу, яких обурив цей пресреліз”, – написала Покальчук.

“Навіть ще вчора (4 серпня) у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємось, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з’явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться”, – визнала Покальчук.

Вона наголосила, що від початку повномасштабної агресії РФ “Amnesty International Україна” не переставала “наголошувати на порушеннях прав людини та міжнародного гуманітарного права, здійснених росією, країною-агресором. Ми ретельно документуємо ці порушення, і вони ляжуть в основу численних судових розглядів і допоможуть притягнути винних до відповідальності. Наприклад, я переконана, що наше дослідження атаки на Драматичний театр у Маріуполі стане вагомим доказом та допоможе покарати винних у цьому жахливому, нелюдяному злочині. І за майже 6 місяців ми опублікували цілу низку скрупульозних та якісних досліджень”, – зазначила Оксана Покальчук.

Передісторія

4 серпня правозахисна організація Amnesty International видала “дослідження”, в якому йдеться про те, що українські війська під час бойових дій наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи свої бази і розміщуючи озброєння в школах та лікарнях. Також в Amnesty International заявили, що їм невідомо про задокументовані випадки, коли б військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних.
Водночас на сайті організації не було згадок про масове вбивство українських військовополонених в Оленівці.

В офісі президента України заявили, що життю українців загрожує російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.
Міністр оборони Олексій Резніков назвав звіт Amnesty International “свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет”.

Український офіс Amnesty International повідомив, що не брав участі в підготовці та поширенні доповіді АІ.

Читайте також:
У самій природі дикого звіту Amnesty International і моніторингу “обох сторін” закладений баг, – Трощинська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна