“Кидок мангуста”: відеозвернення ватажків “Л/ДНР” із закликом до евакуації були записані ще 16 лютого

Метадані відеофайлів зі зверненням ватажків “ЛДНР” Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника вказують, що вони були записані кілька днів тому.

Як передає “Новинарня“, про це в п’ятницю, 18 лютого, повідомила журналістка телеканалу “Настоящее время” Ірина Ромалійська у фейсбуці.

“Ватажок луганських бойовиків Леонід Пасічник закликає мешканців т.зв. “ЛНР” евакуюватиметься до Росії. Його відеозвернення публікують ресурси бойовиків. Ми завантажили. Метадані показують, що це відео створено ще 16 лютого”, – написала вона.

“Така ж історія і зі зверненням Пушиліна”, – додала журналістка.

Звернення ЛДНР 2 Звернення ЛДНР 1
<
>

Як відомо, саме 16 лютого західні ЗМІ називали датою можливого початку вторгнення Російської Федерації.

При цьому великі обстріли почалися лише 17 лютого.

Про це також пише офіцер КОС ЗСУ Сергій Нещадим у твіттері:”Згідно із метаданими відео про “евакуацію” з очільником окупаційної адміністрації РФ на окупованій частині Луганщини Пасічником, його було записано щонайменше за 2 доби до публікації, 16.02.2022. Тобто ще до того, як, за версією РФ, “Україна почала атаку”.

Водночас громадський діяч Сергій Стерненко зазначив, що під час перевірки всіх метаданих було отримано інформацію про локалізацію файлу на комп’ютері, де його зберігали.

“Назва папки “Бросок мангуста”. Звучить як назва спецоперації”, – вказав Стерненко.

Стерненко нагадав, що свого часу США проводили операцію зі схожою назвою – “Мангуст” – з метою повалення комуністичного уряду Куби та його очільника Фіделя Кастро.

“Може, лише збіг, але цілком збігається з озвученою раніше інформацією розвідки США та Великої Британії про провокацію РФ з кінцевою метою поставити в Україні окупаційний маріонетковий уряд”, – зазначив громадський діяч у телеграмі.

“Гадаю, ця інформація є надзвичайно важливим доказом того, що усе, що робить проти України РФ протягом останніх днів, це чітко спланована заздалегідь спецоперація з інсценуваннями та фейками”, – написав Стерненко.

Варто зазначити, що в телеграм-каналах сепаратистів уже розкривають можливу провокацію щодо цивільних мешканців ОРДО, які евакуюються в автобусах: по дорозі їх можуть обстріляти з артилерії.

Контекст

Інформація про буцімто підготовку евакуації населення прифронтових зон ОРДО (у зв’язку з очікуваним наступом українських військ) сепаратистські канали й медіа поширювали ще 17 лютого – після того, як окупаційні війська почали масовані обстріли по всій лінії фронту.

Збройні сили України завчасно виявили цю дезінформацію, заперечивши існування намірів іти в наступ на Донбасі. Спеціальну заяву з цього приводу ввечері 17 лютого оприлюднив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Тим часом доба 17 лютого стала “найгарячішою” за кількістю обстрілів по всій лінії фронту з 2018 року – їх зафіксували 60, переважно з важкої артилерії. 18 лютого у штабі ООС у зведенні станом на 17:00 заявили про 53 порушення режиму припинення вогню (обстрілів) з початку доби, 41 з яких – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

18 лютого ватажки підконтрольних Росії так званих  “ДНР” і “ЛНР” Денис Пушилін і Леонід Пасічник заявили про евакуацію населення ОРДЛО до Російської Федерації.

Окупаційна “влада” Криму заявила, що за необхідності готова прийняти на півострові евакуйованих мешканців тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

На цьому тлі західні розвідки попереджають, що Росія готує інсценовану провокацію на Донбасі (“під чужим прапором”), щоб мати підстави для масштабного вторгнення.

Читайте також:
РосЗМІ поширили фейк про “невдалу диверсію ЗСУ” на хімзаводі в Горлівці

Командувач ОТУ “Північ”: Найімовірніший напрямок наступу Росії – саме з боку ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна