Під Печерським судом відбулися сутички прибічників Порошенка з поліцією. ВІДЕО

Під Печерським районним судом міста Києва, де сьогодні мають оголосити запобіжний захід п’ятому президентові, лідеру партії “Європейська солідарність” Петрові Порошенку, відбулися сутички поліції з протестувальниками.

Як передає “Новинарня“, удень у середу, 19 січня, правоохоронці забороняли мітингувальникам встановлювати біля будівлі суду спеціальні бочки-печі, в яких розпалюють вогонь.

Присутні розповідають, що бочки призначалися для приготування чаю. Також вони вжили всіх заходів безпеки і мали вогнегасники.

Під час штовханини, яку за словами мітингувальників спровокували поліцейські, лунали вигуки “Ганьба!” та “Беркутня!”

Правоохоронці застосували проти людей сльозогінний газ. Внаслідок цього постраждав один з операторів телеканалу “Прямий”.

За словами активістів, одну з цих синьо-жовтих бочок поліцейські в них відібрали.

Під самим судом вже встановлена сцена і великий екран, також тут стоять автомобілі із гучномовцями.

На стороні Володимирського узвозу навпроти суду встановлені кілька наметів “Європейської солідарності”.

Поліцейські взялися прибирати і намети також.

У пресслужбі поліції Києва виданню “Українська правда” повідомили, що під судом достатня кількість правоохоронців для забезпечення громадянського порядку, але точну кількість не змогли назвати.

Інформацію щодо сутичок прокоментувати не змогли.

“Поблизу Печерського судилища так звана реформована поліція перетворюється на беркутню і почала силове протистояння з мирними протестувальниками. Вони намагаються знести намети, в яких роздають чай протестувальникам. Намети на Майдані заважали владі у 2013-му, і поліція намагалася тоді їх зачистити. Вимагаємо від поліції припинити провокації й протистояння”, – заявила співголова фракції “Європейська солідарність”, народна депутатка Ірина Геращенко, передає “Прямий”.

Крім того, прессекретар Чернігівської обласної організації партії “Європейська солідарність” Євген Петренко розповів, що автобус із прихильниками Порошенка, який прямував до Печерського суду, затримали правоохоронці.

“Їхали два автобуси, правоохоронці зупинили, один тримали недовго, а інший годину. У салоні шукали невакцинованих людей. Можливо, вони мали інформацію (…) тому, що серед правоохоронців ми нарахували двох невідомих без розпізнавальних знаків у масках, які, ймовірно, координують дії поліції. Цим людям погрожують штрафами у розмірі 18 тисяч гривень. Це неприємно”, – розповів Петренко.

Він додав, що ці автобуси намагаються встигнути до 14:00, коли розпочнеться судове засідання, однак ці зупинки значно затримали.

Також Петренко зазначив, що юристи вже займаються вирішенням цієї ситуації і додав, що “людей не кинуть напризволяще”.

Читайте також:
Суд не обрав Порошенкові запобіжний захід у “вугільній” справі

Передісторія

Нагадаємо, за версією Державного бюро розслідувань, у 2014-2015 роках тодішня влада України перерахувала щонайменше 200 млн гривень за вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, не рахуючи коштів, сплачених у готівковій формі, із запланованих більше ніж 3,16 млрд гривень.

Фігурантами справи є ексміністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, а також один із лідерів “Опозиційної платформи – За життя” нардеп Віктор Медведчук та бізнесмен Сергій Кузяра.

Медведчука підозрюють за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України, Демчишина – за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України, Кузяру – за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

20 грудня 2021 року в цій справі повідомили підозру народному депутату Петру Порошенку, який будучи президентом буцімто також стояв за цією схемою і віддав перевагу вугіллю з ОРДЛО замість південноафриканського.

Того ж дня Порошенко вилетів з України в Стамбул, а далі до Польщі, заявивши про свої плани зустрічатися із закордонними політиками.

6 січня Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно Порошенка.

17 січня п’ятий президент прилетів в Україну. Його на деякий час затримали прикордонники на контролі, однак надалі Порошенко вийшов із терміналу, взяв участь у кількатисячному мітингу й поїхав до Печерського суду, який мав обрати йому запобіжний захід.

Прокуратура просить про арешт Порошенка на два місяці або заставу в розмірі 1 млрд грн.

Увечері 17 січня суддя Соколов пішов у нарадчу кімнату та згодом переніс оголошення рішення на 19 січня.

Читайте також:
Банкова прокоментувала повернення Порошенка в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна